top of page

ВИДЕО: Ковач за Ал-Џазиру о актуелној политици владе

Одговарајући на питање новинара Ал-Џазире о разлогу одлуке мађарске владе да почне да ублажава ограничења уведена због корона вируса, упркос чињеници да је стопа смртности од пандемије у Мађарској међу највишима, портпарол владе Золтан Ковач рекао је да Мађарска сада примењује другачију тактику.


Ковач је у свом одговору нагласио да приликом ублажавања мера, влада не узима у обзир само здравствени, већ и друге секторе: "Мађарска треба поново да покрене економију како би помогла онима који су остали без посла или ће им се то десити, а такође и да побољша ментално здравље људи који нису могли нормално да живе, да иду на посао или у школу", рекао је Ковач.


Новинар који је водио интервју, подсетио је да мађарска влада не дозвољава недржавним медијима да извештавају о борби са пандемијом, а када је реч о америчко-мађарском односима, изнео је став да "Бајден може да напане мађарску владу преко НАТО-а". Такође је упитао да ли се премијер Виктор Орбан заиста придружује европској крајњој десници.


Золтан Ковач је истакао да је јавност исцрпно информисана о свему што је везано за пандемију, јер о томе јавни радио и телевизија свакодневно извештавају. Негирао је да држава контролише све медије, рекавши да је "то део политичке игре мађарске опозиције" и да не постоје стварни законски основи за такве оптужбе.


Коментаришући запажање новинара да је мађарска влада преузела овлашћења парламента, што је наишло на осуду у ЕУ, Золтан Ковач је извео паралеле са западним и другим земљама које, како је рекао, имају сличне мере ради заустављања ширења лажних вести и лакшег решавања хитних ситуација у време пандемије.


На питање да ли Мађарска поштује једну од основних вредности Европске уније, владавину закона, Ковач је одговорио да нису доказане никакве оптужбе изнете према Мађарској у том смислу. Он тврди да слобода Мађара није нарушена.


Комплетан интервју можете погледати на приложеном снимку.







bottom of page