top of page

ВИДЕО: Орбан купује новине које "критикују владу"

Рагујући на чињеницу да је наведен као особа која угрожава слободу штампе, мађарски премијер Виктор Орбан објавио је кратак видео запис на својој Фејсбук страници, са очигледном намером да докаже да Мађарска има завидам број медија који су критични настројени према влади. Наслов видеа је: Пронашао сам „изгубљену" слободу штампе!


На видео снимку, Орбан необавезно прилази продавцу новина који делује пријатно изненађен што је мађарски премијер одлучио да га изненада посети. „Дошао сам, јер су Мађарску спаковали на неку врсту листе оних који су против слободе штампе“, објашњава Орбан, позивајући се на своје име које се налази на списку организације „Репортери без граница“ (РСФ).


РСФ, који премијер у видеу описује као „неку Сорошеву организацију“, уврстио је Орбана на листу уз констатацију да је „од повратка на власт 2010. године стабилно и ефикасно подривао плурализам и независност медија.”


Премијер је продавцу рекао да посебно тражи и да жели да купи „владине новине које вређају владу“. На основу садржаја видео записа, такви листови су Хоципо, 168 Ора, ХВГ, Живот и књижевност, Мађар наранч и Непсава.


Орбан је прокоментарисао да је „слобода медија у јадном стању ако постоји само толико новина које га нападају“, на шта је продавац додао да их „има још“, без навођења конкретних примера.




bottom of page