top of page

ВИДЕО: Орбан припрема референдум о ЛГБТ правима

Најављујући одржавање референдума о ЛГБТ правима, мађарски премијер Виктор Орбан није изнео датум његовог одржавања, али је затражио од Мађара да на сва постављена питања одговоре са „не“, како би се показало да ставови његове владе имају подршку народа.


Виктор Орбан је најавио да ће у Мађарској бити одржан референдум о новом Закону о заштити деце и затражио подршку бирача. У обраћању јавности тим поводом, он је рекао да је главни разлог за непосредно изјашњавање грађана то што ЕУ оптужује мађарску владу да тим правним актом подрива права ЛГБТ особа и што је ЕК покренула прекршајни поступак против Будимпеште.


„Брисел је последњих недеља очигледно напао Мађарску у вези са законом који забрањује промоцију хомосексуалности међу малолетницима“, рекао је премијер у видео снимку објављеном на Фејсбуку.


Затим је набројао пет питања која ће бити постављена грађанима на референдуму. Између осталог, они ће бити упитани "да ли прихватају да се у школи говори о сексуалности са њиховом децом без њиховог пристанка, да ли подржавају промоцију промене пола за малолетнике, као и да ли подржавају неограничено представљање малолетницима медијског садржаја сексуалне природе, који утиче на њихов развој“.


Орбан, који није изнео датум одржавања референдума, затражио је од Мађара да одговоре „не“ на сва питања.


Парламент Мађарске је средином јуна изгласао закон којим се забрањује „промовисање хомосексуалности међу малолетницима". Европска комисија закон сматра дискриминаторним према ЛГБТ+ особама и покренула је прекршајни поступак против Мађарске, што може довести до упућивања спора пред Суд правде ЕУ, а затим и до финансијских санкција.




bottom of page