top of page

ВИДЕО: Стигло руско говиро за Пакш

Мађарска је добила прву испоруку нуклеарног горива за нуклеарну електрану Пакш из Русије, а оно је допремљено авионом, будући да испорука железницом није била могућа, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто.


Он је поновио да је Мађарска одбацила било какве санкције на руску нафту и гас, и додао да је увођење санкција у вези са активностима повезаним са нуклеарном енергијом ''црвена линија''.


- Гориво за електрану Пакш је увек стизало из Русије железницом преко Украјине, нажалост то више није могуће, тако да смо морали да пронађемо алтернативни начин за допремање - рекао је Сијарто у снимку објављеном на Фејсбуку из Брисела.


Навео је да је пошиљка стигла преко ваздушног простора Белорусије, Пољске и Словачке у Мађарску уз одобрење све три земље, пошто нуклеарна енергија не подлеже никаквим санкцијама Европске уније.


Нуклеарна електрана Пакш има четири блока и производи готово половину струје у Мађарској. Та земља намерава да прошири нуклеарну електрану са два нова блока у сарадњи са ''Росатомом''.



bottom of page