top of page

Вирус страха кружи планетом

Светска здравствена организација упозорава да нас на јесен тек очекује стварна пошаст и да се треба припремити. Ангела Меркел такође најављује да смо тек на почетку пандемије и да ће вирус бити побеђен једино вакцином. СЗО упозорава да ће уследити глад библијских размера. Свет је на ивици понора: можда је за почетак најпаметније ослободити се страха.



Они који су прележали ковид-19 у бољој су позицији од свих који су успешно избегавали вирус и још су здрави. Како се ствари убрзано дијаметрално мењају, данас су на већој цени људи који су били изложени вирусу корона и успели да га победе, јер је за живот у будућем свету боље имати антитела на вирус која вам омогућавају да идете на посао, да без страха одете у биоскоп, на концерт или летовање. А антитела се могу створити и вештачким путем – вакцином.


Иако вкцина још није направљена, многе државе раде на томе да је произведу. На томе ради и Бил Гејтс, који је почетком месеца рекао да је спреман да уложи милијарде долара у седам фабрика које ће производити вакцине. Његова фондација је још у јесен прошле године спровела симулацију епидемије вируса – баш из врсте и с именом „корона” – од које је процењено да би умрло 65 милиона људи у свету.


Данас се већ воде жустре расправе ко би био спреман да се вакцинише, а ко не. На многим друштвеним мрежама можете наћи анкете с питањем да ли бисте се вакцинисали, а неке имају и потпитање: Да ли бисте изабрали, рецимо, кинеску или западну вакцину?

Чиле, који за сада има нешто више од 11.000 заражених и 160 умрлих од ковида 19, најавио је да ће издати први светски пасош људима који су се опоравили од вируса и стекли имунитет. Чиле је држава која тестира више грађана него било која земља у Латинској Америци. Идеја о „светским пасошима” је замишљена како би људи који представљају безбедно окружење могли да се врате на посао и држави помогну да се отвори ка свету. Захваљујући том будућем личном документу, за скоро 5.500 људи који су се опоравили од ковида 19 у Чилеу неће постојати више никаква ограничења у кретању, јер ни за кога више не представљају опасност.

Имунитетски пасоши су идеја људи који се брину за опоравак привреде, иако још није сасвим сигурно доказано да се опорављени не могу поново разболети, јер је Јужна Кореја пријавила такве случајеве. О подели људи на оне који имају антитела у крви и оне који их немају већ се озбиљно размишља у Италији, Шпанији, Великој Британији, САД... Европска агенција „Ист стратком таск форс”, која је на буџету ЕУ, ради пуном паром: руске дезинформације претварају филантропе у ђаволе, кују и шире теорије завере.

Док се шведски приступ борби против вируса корона назива научним моделом, истоветан либерални однос без изолације у Белорусији западне државе оцењују као неодговоран потез диктатора који не брине о својим грађанима. Европске државе већ разматрају постепено отварање, а Лукашенко каже да су схватили „у шта су се увалили”. Он сматра да доста њих „има пик на његову земљу” јер није желела да уведе режим изолације као остале. Ако у томе нема ни мало истине, ипак су сасвим сигурно тачне његове речи да је „корона сада постала политика”.

Оптуживања, тужбе, губитак посла и тржишта, економске уцене, страх како ће се изгурати политички мандати и освојити нови – „ваљају” се испод пандемије. САД оптужују Кину да није на време обавестила свет о епидемији и да је прикривала њене стварне размере. Држава Мисури је прва која је поднела и тужбу против званичног Пекинга под оптужбом да је свесно лагао свет о опасности, као и да су у Кини доктора који је упозорио на то притворили и ућуткивали (на крају је умро од ковида 19).

Борис Џонсон, који је и сам био заражен вирусом, пред истрагом је због тога што влада није успела у потпуности да објасни разлике у подацима о броју умрлих, малом броју тестирања и недостатку опреме у болницама. Испоставило се да је стварни број умрлих од ковида 19 у Великој Британији био 40 одсто већи од дневних бројева које је влада износила.

Од последица вируса корона ЕУ није само економски угрожена, него је уздрмана њена суштина. Показало се да у овако измењеним околностима нема јединства када свака чланица брани свој народ и своју границу. Зато и нема равноправне поделе новца. Џорџ Сорос препоручује Европи да је једини излаз за превладавање последица – задуживање, а ЕУ није вољна да заједнички сноси трошкове и учествује у опоравку свих држава. Нафта је постала безвредна роба, чак се први пут у историји догодило да произвођачи морају да плате како би је продали. СЗО упозорава да ће уследити глад библијских размера. Свет је на ивици понора: можда је за почетак најпаметније ослободити се страха.


bottom of page