top of page

"Више борбених трупа, мање бирократије"

Због рата у Украјини и напете ситуације на југу Мађарске, желимо да повећамо оперативну способност мађарских оружаних снага и покушамо да пошаљемо што више војника на полигоне за војну обуку“, каже генерал-пуковник Ромулус Русин-Сенди.



Главнокомандујући Оружаних снага Мађарске рекао је за радио-програм „Катонадолог“ (Војничка ствар), да је крајњи циљ да у одбрамбеним снагама буде 30.000 активних и 20.000 резервних војника. Ромулус Русин-Сенди је детаљно говорио о начину на који је, по налогу министра одбране Криштофа Салај-Бобровничког, убрзано предвиђено оспособљавање Оружаних снага. Један од елемената система је, како је рекао, и реорганизација служби приправности.


Истакао је да ће "пет нових стрељачких батаљона почети да служи 1. јануара, па ће тако бити реструктуирана и резервна служба". То, како је рекао, значи да ће "више војника бити распоређено и да ће бити на располагању за обављање задатака у краћем временском периоду".


Генерал је најавио и да ће од очекиваних немачких борбених возила за пешадију, најпре стићи Линк, крајем овог месеца. „Једно од највећих вредности програма развоја одбране јесте то што се ова опрема по први пут систематизује у нашој војсци, а организовали смо смо и део производних капацитета“, закључио је он.

bottom of page