top of page

ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ - МАЊЕ УМРЛИХ

У Мађарској је потврђено још 476 случајева корона вируса, а у последња 24 сата од те инфекције умрле су још две особе. Претходног дана у регитровано је 411 случајева инфекције тим вирусом.


Укупан број инфицираних у Мађарској достигао је 10.191, а укупно је умрло 630 људи, објављено је на званичном сајту за праћење епидемје. Тренутно је активан 5.571 случај инфекције, а хоспитализоване су 234 особе, од којих је 11 на респираторима, наводи агенција МТИ.

НЕМАЧКА: Број потврђених случајева корона вируса у Немачкој повећан је у последња 24 сата за 1.892 - на 255.366, показују подаци Института за заразне болести "Роберт Кох". Претходног дана у Немачкој је регистровано 1.499 новозаражених корона вирусом. Број умрлих од корона вируса повећан је за три- на 9.341, преноси Ројтерс.

ФРАНЦУСКА: У Француској је, према званичним информацијама, у последња 24 сата потврђено 9.843 нових случајева инфекције корона вирусом. Ово је рекордан број новооболелих, само шест дана након што је претходно забележен највећи дневни пораст заражених - 8.975, преноси Ројтерс. У Француској је преминуло још 19 особа од последица заразе ковидом-19, чиме је укупан број жртава порастао на 30.813. Укупно је од почетка пандемије заражено 353.944 особе. Хоспитализовано је још 93 пацијената, чиме број оних који се налазе у болницама расте већ дванаести дан. На лечењу се због последица инфекције коронавирусом налази више од 5.000 људи.

ГРЧКА: Јуче је Грчка пријавила 248 нових случајева корона вируса за 24 сата, укључујући 19 идентификованих на улазу у земљу, саопштила је Национална организација за јавно здравље (ЕОДИ). Укупан број оболелих од корона вируса у Грчкој од избијања пандемије износи 12.080. Од тога је 2.277 повезано с путовањем у иностранство, а 5.296 с већ регистрованим случајевима. Поред тога, објављено је да су три особе умрле у последња 24 сата, чиме је укупан број смртних случајева порастао на 293. ИТАЛИЈА: Влада у Италији планира да скрати карантин на 10 данаИталијанска влада планира да скрати трајање карантина са 14 на 10 дана за оне који су били у контакту са особама зараженим вирусом ковид-19, међутим стручњаци су подељени по том питању. Истраживања су показала да су људи најзаразнији првих пет дана од појаве симптома или позитивног теста на вирус ковид-19. Влада Италије разматра могућност да трајање карантина буде скраћено, али не на седам дана попут Француске која је најавила да ће преполовити трајање изолације. Италијански лист Република пренео је, позивајући се на изворе из Министарства здравља Италије, да се разматра период од 10 дана карантина за оне који су били у контакту са особом позитивном на ковид-19, након šто је премијер те земље Ђузепе Конте рекао да би таква одлука смањила социјалне и економске трошкове. Препорука Светске здравствене организације (СЗО) је 14-дневни карантин како би се спречило šширење вируса, на основу доступним подацима о периоду инкубације који је у просеку четири до пет дана, са горњом границом од 14 дана.


ЧЕШКА: Други дан заредом Чешка је пријавила више од 1.000 случајева корона вируса, након што је проширила мере о обавезном ношењу заштитних маски како би обуздала пандемију. Како преноси Ројтерс, до краја 9. септембра у Чешкој је забележено 31.036 потврђених случајева, од којих је 1.161 регистрован тог дана. Чешка је за 8. септембар пријавила 1.163 нова случаја корона вируса. Према подацима сајта Wорлдометерс, 444 особе су преминуле од последица корона вируса у Чешкој.

АУСТРИЈА: У Аустрији се наставља тренд драстичног раста броја новооболелих од корона вируса и након два дана вредности изнад 500 број новозаражених скочио је у последња 24 сата на 664. То је највећи број новозаражених од 30. марта, када је епидемија била у јеку и када су примењене најрестриктивније мере. Највећи број случаја, чак 387, регистровано је у Бечу. Иако у Бечу стално расте број новозаражених, министар здравља Рудолф Аншобер каже да је тај град и даље далеко од проглашења строжег нивоа упозорења, односно, преласка са жуте на наранџасту боју, што би значило увођење драстичнијих мера у борби против ширења вируса. Према Кризном штабу, већина нових случајева приписује се групи повратника са одмора из Турске, односно, с њима повезаним породичним кластерима. Тренутно у Аустрији има 4.072 активно оболелих, од којих је 197 хоспитализовано, а 36 се налази на интензивној нези. Од крајем фебруара када је почела епидемије у Аустрији, спроведено је 1.288.059 тестирања на корона вирус. Позитивно је тестирано 31.135, од којих је излечено 25.764.

Због тешке епидемиолошке ситуације Бечу, где је данас забележено скоро 400 новозаражених, прети подизање опасности од заразе корона вирусом, односно прелазак са жутог на наранџасто светло на недавно уведеном корона семафору. Аустријски канцелар Себастијан Курц поручио је, преко свог кабинета, да очекује од комисије која се бави одређивањем боја на семафору, оштрије мере. Комисија се данас састаје и одлучује о степену опасности од заразе у општинама и градовима широм Аустрије.

РУСИЈА: У Русији су потврђена још 5.363 случаја корона вируса, што је највећи број новооболелих од 3. августа, саопштено је данас у Москви. Од корона вируса умрло је још 128 људи, а укупан број преминулих је 18.263, преноси агенција ТАСС. Од корона вируса опоравило се још 5.915 особа, а укупно су ту инфекцију победиле 862.373 особе.

БУГАРСКА: Број потврђених случајева COVID-19 у Бугарској достигао је данас 17.435, након што су током последња 24 сата потврђена 122 нова случаја заразе, објављено је на званичном сајту coronavirus.bg. Тренутно је активно 4.259 случајева инфекције. Од корона вируса умрло је још 10 особа, а укупан број преминулих достигао је 702, преноси агенција БТА. Још 177 пацијената оболелих од COVID-19 опоравило се током последња 24 сата, а укупан број опорављених је 12.474.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА: Британски медицински часопис БМЈ објавио је да влада Велике Британије ради на плановима према којима би се број тестирања на корона вирус повећао до тешко замисливог нивоа, односно, да до почетка наредне године планира да спроведе 10 милиона тестова сваки дан, а у оквиру великог проширења националног програма тестирања. Позивајући се на званичне документе, медицински часопис је објавио да је влада спремна да за такво тестирање потроши око 130 милијарди фунти како би платила масовно тестирање у сврху "подршке економској активности и повратку нормалном животу." Меморандум који је БМЈ добио на увид о такозваној "Операцији Moonshot ", послат је премијерки Шкотске Николи Стерџон и њеним министрима и предвиђа да би спровођење тог плана коштало "више од 100 милијарди фунти.“ Уколико се овај план реализује, то ће значити да би цела популација велике Британије могла да буде тестирана сваке недеље, преноси портал Index. БМЈ је имао увид и у Powerpoint презентацију коју је за британску владу припремила консултантска компанија Boston Consalting grup у којој се види да план предвиђа да се тренутни капацитети тестирања са 350.000 дневно повећају на 10 милиона тестова дневно до првог дела 2021. године. Додаје се и да влада планира да се у спровођењу плана ослони на приватни сектор како би постигла масовно тестирање, али и да је влада већ потписала писма намере са приватним компанијама како би до децембра достигли број од три милиона тестирања дневно.


РУМУНИЈА: У Румунији је потврђено 1.380 нових случајева инфекције корона вирусом, показују данашњи званични подаци. Укупан број инфицираних је 99.684, преноси агенција Агерпрес. Још 47 пацијената оболелих од ковид-19 је умрло, а од почетка пандемије умрло је укупно 4.065 људи.

НОРВЕШКА: Због пораста броја новозаражених корона вирусом влада Норвешке најавила је да ће можда бити принуђена да поново уведе строжије мере, изјавила је данас премијерка Ерна Солберг. Норвешка је увела ванредну ситуацију средином марта и недуго затим број новозаражених је смањен, па је зато од средине маја влада почела поступно да ублажава рестриктивне мере, подсећа се у извештају Ројтерса.

"Влада разматра да се уведу строже мере. За сада, не можемо више да ублажавамо рестрикције. У случају да број новооболелих почне да расте без препознатљивог узрока, уводићемо рестрикције локално, регионално или на националном новоу", предочила је Солбергова.

У 5 и по милионској Норвешкој, прошле недеље је пријављено 738 нових случајева ковида-19, што је највећи недељни пораст од априла, наводи се у извештају националног Института за јавно здравље. До сада је у овој скандинавској земљи евидентирано укупно 11.746 случајева и 266 смртних исхода међу ковид пацијентима.


ПОРТУГАЛ: Премијер Португала Антонио Кошта најавио је данас да ће влада наредити пооштравање превентивних мера у Лисабону и Порту због забрињавајућег пораста броја новозаражених корона вирусом. У првим месецима пандемије Португал се успешно борио против ширења заразе, али се ситуација поступно погоршала, па је у последња 24 сата евидентирано 585 нових случајева, укупно 62.126 од почетка здравствене кризе. Највећи број новоинфицираних је из престонице Лисабона, али је премијер Кошта на конференцији за новинаре упозорио да је у августу констатован сталан пораст броја новооболелих.

"Не смемо да игноришемо чињеницу да је убедљиво највећи број нових случајева ковида-19 регистрован у Лисабону и у Порту", указао је Кошта.

Од 15. септембра се поново уводи ванредна ситуација: јавна окупљања са не више од 10 људи, скраћено радно време у трговинама и угоститељским објектима од 8.00 до 23, уз обавезу компанијама да врšе надзор како се спроводе мере. Коšта је такође најавио да ће јавни превоз у Лисабону и Порту функционисати по рестриктивном режиму с циљем да се избегну гуžве. "Нисмо још победили. Борба се наставља, а исход зависи искључиво од нас самих", упозорио је португалски премијер.

bottom of page