top of page

Вишеградска група о односима Прага и Москве

Председници влада земаља Вишеградске групе на ванредној видео конференцији подржали су данас Чешку у њеном дипломатском конфликту са Русијом, поводом афере и нових сазнања према којима су руски агенти умешани у експлозије муниције у Врбјетицама на југу Чешке 2014. године.


"Ми премијери Пољске, Мађарске и Словачке изражавамо пуну солидарност са Чешком у вези са учешћем руских агената војне обавештајне службе у експлозији у магацину муниције у Врбјетицама. Осуђујемо тај чин агресије вредан жаљења и кршење међународног права од стране Русије на европском тлу", стоји у декларацији премијера Вишеградске четворке после данашњег састанка.


Мађарска, Словачка и Пољска осуђују у тој декларацији непропорционално протеривање 20 чешких дипломата из Москве као одговор на, по оцени премијера, "сасвим разумљиво протеривање, због афере Врбјетице, 18 руских агената ГРУ и СВР из руске амбасаде у Прагу 17. априла".


Премијери су понудили председнику чешке владе Андреју Бабишу дипломатску и конзуларну подршку и помоћ, будући да је чешка амбасада у Русији остала са свега седам дипломата и 25 административних радника.


"Заједно са чешким премијером осуђујемо нелегалне и бруталне активности руских обавештајаца. Нећемо дозволити да то изазове поделе у Европи. Земље Вишеградске групе су одлучне да заједно са другим земљама чланицама Европске уније предузму мере да појачамо нашу отпорност", стоји у декларацији премијера В4.


Пољски премијер Матеуш Моравјецки казао је данас да је овај хитни ванредни онлајн самит премијера В4 сазвао зато што "Русија у последње време ескалира своја дејства у региону В4, па суочена са тим претњама група мора да реагује солидарно".

bottom of page