top of page

Вишковић: Ускоро мађарски фонд и у РС

Република Српска и Мађарска настављају активности око формирања мађарског фонда у овом БиХ ентитету, потврдио је председник Владе Републике Српске (РС) Радован Вишковић. О томе ће, како је рекао, половином децембра разговарати представници Владе и Амбасаде Мађарске у Босни и Херцеговини (БиХ).


Фонд ће на располагању имати 100 милиона евра за бесповратну подршку малим и средњим предузећима, као и пољопривредницима у РС.


„Треба да седнемо идуће седмице и да одређене оперативне детаље разрадимо. Углавном, то иде својом динамиком, својом процедуром и ми заиста очекујемо врло, врло брзо формирање тог фонда“, рекао је Вишковић за РСЕ.


Информације о формирању мађарског фонда у РС уследиле су након што је Виктор Орбан, премијер Мађарске, 6. новембра посетио Републику Српску. У Лакташима, у близини Бањалуке сусрео се рада са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и представницима власти у РС. Радован Вишковић је након овог састанка изјавио како је са мађарским премијером договорено оснивање мађарског фонда за развој у РС.


На званичној страници премијера Мађарске, након Орбанове посете Републици Српској, налази се његова изјава како су „нама важни мир, стабилност и сигурност на Балкану, а Срби овде имају кључну улогу у томе“.


„Наш одговорни суседски економски програм проширићемо и на територију Републике Српске. И овде ћемо подржати мале и средње предузетнике, а тиме ће се створити прилика да и мађарски предузетници раде овђе“, наводи се у Орбановој изјави.


Према досадашњим најавама из Владе Републике Српске, предвиђено је да мађарски фонд у РС има свој управни одбор. Његова улога је да разматра све приспеле захтеве из пољопривреде, занатства, индустрије за набавку нове опреме, машина, постројења, објеката и расплодног материјала. Фонд би требало да функционише на начин да подносилац захтева за добијање гранта треба да уложи властитих 30 одсто средстава, док би из мађарског фонда могао да рачуна на износ до 70 одсто бесповратног новца.


Ентитетски премијер Радован Вишковић раније је најавио да би све активности на формирању мађарског фонда требало да буду окончане до краја ове године, као и да ће средства бити на располагању у току 2022. године.


Милорад Додик је за Радио-телевизију РС-а истакао пред долазак мађарског премијера да је Орбан у претходних неколико сусрета изразио спремност да помогне Републици Српској, као и да постоји идеја о заједничким пројектима Мађарске и РС. Додик је најавио могућу мађарску помоћ у градњи нове хидроцентрале у сарадњи са Хрватском или Црном Гором.


Орбан и Додик су се и раније састајали. На састанку са Додиком као председавајућим Председништва БиХ 18. јуна 2019. Орбан је рекао да његова земља поштује БиХ, али да жели званичне односе и јачање сарадње са РС. Истакао је и да Мађари поштују идентитет РС и нагласио да жели да што пре почне сарадња Мађарске и овог ентитета у БиХ.


bottom of page