top of page

Влада бојкотује рад Одбора за безбедност?

Представници владајућих странака нису се појавиле на седници Скупштинског одбора за националну безбедност, која би се бавила спорним изјавама владиног комесара за ромска питања Атиле Стојке и корупционашким скандалом државног секретара Министарства правде Пала Волнера. Коалиција Фидес-КДНП покушава да избегне одговорност, сматрају опозициони политичари.


Бивши државни секретар Пал Волнер оптужен је за примање мита пре месец дана, па су чланови одбора из редова опозиције желели су да чују представнике Канцеларије за заштиту Устава (АХ) и Централног истражног тужилаштва (КНИФ), који су били задужени за безбедносну проверу политичара Фидеса.


Према опозицији, случај Волнер има специфичну важност у погледу националне безбедности. Одговарајући на питања која су јој постављена након што је случај Пегаз избио на видело, министарка правде Јудит Варга (Волнерова надређена) тврдила да је његова дужност и дискреционо право да потписује одобрења за праћење и надзор појединаца и организација.


Када је реч о другом случају (о коме смо такође недавно писали), а који се односи на процуреле снимке разговора владиног комесара за односе са Ромима Атиле Стојке, опозиција их схвата као доказ да "Влада очекује лојалност појединих ромских политичара у замену за одређене бенефиције". Стојка је, такође, више пута истакао да као службеник МУП-а „зна све о свакоме“. Опозициони посланици су желели да саслушају надлежне из Министарства унутрашњих послова и АХ-а, како би разјаснили све аспекте ова два случаја.


Председник одбора, кога је делегирао Јобик, Јанош Штимер, иницирао је састанак прошле недеље. Међутим, слично као у неколико претходних случајева, коалиција Фидес-КДНП је одлучила да у потпуности бојкотује седницу, којој је због тога недостајао кворум. То је значило да упркос присуству присуству представника Канцеларије за заштиту Устава и Главног истражног тужилаштва (КНИФ), они нису могли бити саслушани.


bottom of page