top of page

Влада демантује да Мађарска жели из ЕУ

Гергељ Гуљаш, шефа кабинета мађарског премијера, негирао је као неистините извештаје штампе да је премијер Виктор Орбан изнео могућност разматрања даљег чланства Мађарске у ЕУ. Влада је увек сматрала да су предности чланства Мађарске у ЕУ веће од мана, углавном због заједничког тржишта, рекао је Гуљаш.



Одговарајући на питања новинара, Гуљаш је рекао да влада није отказала, већ је само одложила почетак великих инвестиционих пројеката везаних за здравство у престоници, укључујући изградњу централне болнице у јужном Будиму и доградњу болнице Св. Јанош.


Он је прес конференцији рекао да се намере владе у вези са преузимањем међународног аеродрома "Ференц Лист" нису промениле, што се може тумачити као остајање на ставновишту да држава треба да преузме будимпештанску ваздушну луку.


Такође је рекао да ће влада повећати плате наставника када Мађарској буде омогућен приступ фондовима ЕУ, на које има право. Он очекује и да ће влада сутра одобрити предлог који предвиђа да основне школе ограниче грејање на 20 степени Целзијуса, а средње школе на 18 степени.


Упитан о владиној подршци за исплату комуналија здравствених установа, Гуљаш је рекао да се ниједна болница или клиника неће затворити због комуналних трошкова. Такође је најавио да ће влада данас одобрити меру којом ће се повећати производња лигнита. Рекао је да Мађарска тренутно има довољно ускладиштеног гаса да покрије 89 зимских дана.


Што се тиче одлуке посланице Демократске коалиције (ДК) у Европском парламенту Кларе Добрев да формира владу у сенци, Гуљаш је рекао да је владајући Фидес био у праву када је оценио да је „прави лидер левице заправо вођа ДК и супруг Кларе Добрев, Ференц Ђурчањ": "Још увек није било покушаја да се успостави кабинет у сенци у мађарској политици, али већ постоји премијер у сенци - Клара Добрев, јер заправо Ференц Ђурчуни контролише њихову извршну власт“, ​​рекао је Гуљаш.


Он је негирао као неистините извештаје штампе да је премијер Виктор Орбан изнео могућност разматрања даљег чланства Мађарске у ЕУ, на годишњем грађанском форуму у Кочеу, у западној Мађарској. Влада је увек сматрала да су предности чланства Мађарске у ЕУ веће од мана, углавном због заједничког тржишта, рекао је Гуљаш.


Коментаришући извештаје о опозиционим странкама и политичарима који добијају средства из иностранства, Гуљаш је рекао да ће сваки такав случај морати да буде истражен, додајући да забрану таквог финансирања морају да поштују сви.


Што се тиче проблематке абортуса, он је рекао да влада ни на који начин није пооштрила релевантни закон и да су жене остале слободне да саме донесу одлуку по том питању. Гуљаш је рекао да је влада одобрила одредбе које је изнео Високи савет здравствених професија, додајући да то није утицало на слободу избора жена.



bottom of page