top of page

Влада Мађарске одговорила на приговоре УНЕСКА о заштити баштине

Мађарска влада доставила је УНЕСКУ извештај о томе колико је ангажована на заштити појединих значајних културних добара, после упозорења да планирана реконструкција комплекса дворца у Будимској тврђави носи одређене ризике.

Како пише лист "Мађар немзет" УНЕСКО је изразио забринутост због планиране обнове и осталих грађевинских пројеката у дворцу у Будиму, јер би га они, како се наводи у допису, могли сврстати међу угрожене локације светске културне баштине. У одговору мађарске владе, достављеном Одбору за светску баштину УНЕСКО-а, тврди се да планиране активности на реконструкцији не подразумевају никакве значајније измене које би угрозиле досадашњи изглед дворца и околине. У владином саопштењу каже се да извештај упућен УНЕСКУ садржи „уверљиве информације и чињенице“.


"Влада је уверена да ће комитет УНЕСКО-а, који ће на свом 44. заседању разматрати ово питање, донети закључак да се Будимским дворцем правилно управља, да је он заштићен начин", наводи се у саопштењу Кабинета премијера Мађарске, уз напомену да би његово руководство тог здања могло да послужи као позитиван пример другим градовима.



bottom of page