top of page

Влада мења спољнотрговинску стратегију

"Целокупну спољнотрговинску стратегију Мађарске треба прилагодити тренутној ситуацији у Украјини, што ће Влада учинити наредних дана", каже премијер Орбан и додао да ће Мађарска претрпети велике штете због санкција које је као чланица ЕУ завела Русији.


Главни приоритет Мађарске је да остане подаље од рата између Русије и Укра-јине, рекао је премијер Виктор Орбан на конгресу Удружења пољопривре-дника Магош и Националне пољопри-вредне коморе (НАК).


„Осуђујемо рат, посебно сада, када се одвија у нама суседној земљи. Кажемо не насиљу и све је то важно, али најва-жније је да се Мађарска не меша у овај оружани сукоб“, рекао је мађарски премијер.


Орбан је истакао да влада није предузела никакве погрешне кораке у протеклих неколико дана и да то неће учинити ни наредних недеља, јер "ћемо моћи да останемо мирни чак и у најтежим тренуцима".


„Нећемо мењати наше мишљење о рату за било које друго мишљење, препоручено из иностранства. Важно је да влада у наредним месецима настави да доноси одлуке које ће спречити да Мађари плате цену рата. Отворени трговински и инвестициони режим Мађарске значи да се њени интереси налазе у слободном и отвореном свету који је сада оптерећен ратом. То значи да целокупну спољнотрговинску стратегију Мађарске треба прилагодити тренутној ситуацији, што ће Влада учинити наредних дана. Нису само наша срца, већ и наши џепови, оно што одређује наш интерес да имамо мир што је пре могуће и да повратимо део наших тржишта која су се смањила због рата“, рекао је Орбан.


Он је истакао да су санкције које су уведене Русији другачије од оних које из прошлости, јер ће „и оне нашкодити нама“. Како је рекао, сада је најважнији задатак да се осигура да санкције не утичу на област енергетике.


„Скупа енергија је већ проблем, али недостатак енергије је још гори, јер зауставља економију или барем њен одређени сегмент. Иако мање од 5 одсто мађарског пољопривредног извоза иде у Русију и Украјину, удео у увозу отежава ствари, са 7 одсто сировина које у земљу долази из Русије, а 8,4 одсто из Украјине. О решавању овог питања управо разговарам са министром пољопривреде. Пораст цена енергената утицао је и на робу и сировине које се увозе из иностранства, па Мађарска треба да пази на курс. Од почетка рата у Украјини, централноевропске валуте су биле на клацкалици“, рекао је премијер и додао да Мађарска може само делимично да избегне последице тога.

bottom of page