top of page

Влада: Можемо и без ЕУ фондова

Мађарска влада оценила је „неприхватљивом“, како је назвала, „уцену“ Брисела за одобрење њеног плана обнове потребног да би добила европска средства и навела да је спремна да се лиши европских фондова.


„Да, можемо и без европских фондова. Имамо довољно новца да почнемо пројекте за покретање привреде“, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто у интервјуу за Франс прес у Стразбуру.


У Бриселу је од 12. маја на разматрању мађарски план за обнову, али је већ месецима блокиран због неслагања око правне државе. Европска комисија је продужила разматрање до 30. септембра, указујући пре свега на недовољну борбу против корупције и недостатак независног система судства.


Сијарто не очекује да ће Брисел до четвртка дати зелено светло за њихов план: „Расправа није о томе да ли је план обнове добар или не“, сматра он, већ је блокада везана за усвајање мађарског закона за који Брисел сматра да нарушава права особа ЛГБТ популације, док влада премијера Виктора Орбана тај закон представља као инструмент заштите деце.


„Kористити европске фондове као средство уцене да би се издејствовале политичке промене је неприхватљиво“, рекао је Сијарто.


Он је нагласио да Мађарска неће правити компромис око таквог питања и да је небитно да ли ће Брисел одлучити поново да продужи разматрање мађарског плана инвестиција и реформи који омогућује Будимпешти да добије 7,2 миљарде евра европских субвенција.

bottom of page