top of page

Влада на мети опозиције због "лоших" епидемиолошких мера

Чланови опозиционог Одбора за ковид-19 назвали су владине мере донете ради сузбијања епидемије корона вируса „лошим, непромишљеним и погубним“, уз становиште да су неке мере предузете прекасно.



Говорећи након првог заседања ад-хок заседања Одбора ковид-19, копредседник странке Парбесед (Дијалог) Тимеа Сабо, рекла је на интернет конференцији за новинаре да је влада „направила неред у управљању кризом" и да је "због одгађања неких мера здравље људи угрожено". Она тврди да од владиног пакета за заштиту еконимије, чија је укупна вредност 3.600 милијарди форинти (10 милијарди евра), око 2.500 милијарди није утрошено за ту намену. Позвала је одбор да саслуша министра за људске ресурсе Миклоша Кашлера, шефицу Кризног штаба Цецилију Милер и бизнисмена Лоринца Месароша.


Посланик Демократске коалиције (ДК) Золтан Варга, назвао је владине мере „катастрофалним“, рекавши да су стотине и хиљаде радних места изгубљене у протеклих годину дана, јер су многа предузећа банкротирала. За то време, како каже Варга, "владини олигарси и фронтмени зарадили су милијарде, путем присвајања великог дела фондова Европске уније“. Он је позвао владу да средства из фонда за заштиту економије подели предузећима због 80 одсто изгубљених прихода у прошлој години, а такође и радницима, на име 80 одсто изгубљених зарада.


Посланица десничарског Јобика, Анита Короши Поточка, рекла је да је владино управљање кризама доживело пропаст и захтевала да се одмах зауставе „изложбени и други престижни пројекти“ и да се средства дају породицама.


Копредседник ЛМП-а Мате Канас-Нађ рекао је да влада није припремила земљу за пандемију. По њему, опозиција треба да припреми такав програм за изборе 2022. године, који ће садржати стратегију извлачења земље из економске и социјалне кризе.


Каталин Чех, ЕУ посланица из редова странке Моментум, рекла је да је "болно када се погледа колико се лоше влада носи са кризом коју је донео корона вирус". Истакла је да је тек сваки двадесети Мађар добио субвенцију због пандемије, док је у Аустрији помоћ добио сваки пети грађанин. Такође је рекла да је шокантно то што су се представници владајућих партија држали подаље од Одбора за ковид-19, додајући да сиромаштво и криза немају партијске боје. Она је оштро критиковала владу због „тајанствености плана вакцинације и давања дозволе за употребу вакцина о којима мало знамо“.


Копредседница социјалиста (МСП), Агнеш Кунхалми, рекла је да у Мађарској постоји криза поверења и да је управљање земљом било хаотично, због кашњења доношења одговарајућих мера. Како је истакла, циљ Одбора ковид-19 јесте "пружање информација о епидемији, за које је јавност до сада била ускраћена".


Као одговор на ове оптужбе, владајућа странка Фидес је саопштила да је „уместо да пружа подршку, опозиција непрестано ометала превенцију корона вируса кроз нападе на здравствено особље, епидемиологе и клевету оних који спроводе превентивне мере“.

bottom of page