top of page

Влада неће слати трупе и оружје у Украјину

Премијер Виктор Орбан посетио је у среду Интегрисани оперативни центар Оружаних снага где се састао са министром одбране Тибором Бенкоом и официрима који раде на гарантовању безбедности Мађарске. Премијер је одбацио предлоге опозиције о слању трупа и оружја у Украјину.



Говорећи након јучерашње посете, Орбан је рекао да је ситуација у источној Европи и даље "озбиљна и напета", истичући да се мора учинити све да се избегне рат. Мађарска мора да се клони овог војног сукоба, рекао је премијер и додао да је најважнија безбедност земље.


Орбан је одбацио предлоге левице о слању трупа и оружја у Украјину. У видео снимку, објављеном на својој Фејсбуку, премијер је рекао да Мађарска треба да допринесе међународним напорима за успостављање мира, док војска треба да буде спремна да у сарадњи са полицијом реши ситуацију „ако се ствари погоршају са доласком избеглица”.


"Данас сам стекао утисак да то можемо, а безбедност Мађарске је у правим рукама“, рекао је Орбан.


Као што смо већ писали, Мађарска неће ставити вето на санкције Европске уније у вези са сукобом Русије и Украјине, изјавио је у среду министар спољних послова Петер Сијарто. С обзиром на ескалацију тензија између Русије и Украјине, министар одбране Тибор Бенко је у уторак наредио распоређивање мађарских војника на истоку земље.

bottom of page