top of page

Влада обавезала медицинаре на вакцинацију

Уредбом владе Мађарске обавезују се здравствени радници да приме две дозе вакцине против ковида, објавио је данас Службени гласник. Нова кампања у циљу масовније вакцинације, намењена особама старијим од 60 година, почеће у недељу.


Главни имунолог у Националном здравственом центру (ННK) Агнеш Галгочи рекла је да ће уредба ступити на снагу 15. августа, након чега ће невакцинисани здравствени радници добити рок од 15 дана да добију прву дозу, пренела је агенција МТИ.


Уредба се односи на све невакцинисане здравствене раднике, укључујући и оне који раде у служби хитне помоћи, болнице, амбулантама, разним службама при здравству, али и запослене у приватним и јавним институцијама, додала је Галгочи. Према донетој уредни, запослени у социјалним службама ће такође морати да се вакцинишу.


Нова кампања у циљу масовније вакцинације, намењена особама старијим од 60 година, почеће у недељу, док ће сви који су добили другу дозу вакцине мајмање четири месеца раније, моћи да закажу термин за трећу ињекцију. Лекари опште праксе, лекари добровољци и студенти лично ће посећивати старије особе које још нису добиле вакцину, рекао је шеф Националног тима за вакцинацију Иштван Ђерђ.


Мађарска је једина држава у Европи која врши масовне вакцинације особа старијих од 12 година и једина у којој је могуће добити трећу дозу, рекао је Ђерђ, додајући да је његова земља једна од најсигурнијих у ЕУ.

bottom of page