top of page

Влада обећава "невиђено" повећање плата

Министар у кабинету мађарског премијера Гергељ Гуљаш каже да наставници могу очекивати "невиђено повећање плата" у наредне три године, али напомиње да и Европска комисија у остварењу тог циља има значајну улогу.



Мађарска тражи правичан споразум са Европском комисијом и влада је у потпуности решена да испуни своје обавезе, рекао је Гергељ Гуљаш, министар на челу кабинета премијера на својој недељној конференцији за новинаре. Он је рекао да, уколико се постигне споразум о финансирању са ЕУ, које се тренутно ускраћује због механизма условљавања владавине права, просветне раднике очекује повећање плата "без преседана".


Плате би могле бити повећане за 21 одсто у јануару 2023, за 25 одсто у 2024, а до 29- 30 одсто у наредне две године, рекао је он. Очекује се да ће 2025. наставници вероватно зарађивати 778.000 форинти (око 1700 евра), у просеку. Гуљаш је додао да ће чак и без финансирања ЕУ, влада следеће године повећати плате наставника за 10 одсто.


У међувремену, Влада је са Европском унијом договорила да предузме 17 мера, углавном у вези са системом јавних набавки, објаснио је министар. Удео набавки са једном понудом биће смањен, а сарадња са ОЛАФ-ом за борбу против корупције биће интензивирана, рекао је Гуљаш.


"Премијер Виктор Орбан написао је писмо лидерима ЕУ у коме им се захвалио на одлуци да продуже рокове, открио је Гуљаш. Мађарска тежи фер споразуму, а влада је потпуно посвећена испуњавању својих обећања", додао је.


Снабдевање Мађарске енергијом је сигурно, рекао је Гуљаш, додајући да Мађарска има значајне складишне капацитете и висок ниво складишта, а такође је извршила значајне куповине гаса: "Раст цена енергије у Европи изазвао је инфлацију и проблеме са девизним курсом у Мађарској. Европа се суочава са два велика изазова: доступношћу и ценом енергије, посебно природног гаса. Цене су претерано високе, а енергија није увек и нужно доступна из својих уобичајених извора. Тренутна криза је подвукла потребу за увођењем неколико промена у енергетски систем Мађарске", рекао је.


Коментаришући тзв. Националне консултације, односно упитнике који ће домаћинствима бити послати у петак, он је рекао да јавно истраживање мишљења о санкцијама Русији служи као добар пример остатку Европе.

bottom of page