top of page

Влада ограничава надлежност престонице

Влада је без консултација са локалном самоуправом одузела читаве улице и тргове из надлежности градске управе, каже градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ, позивајући се на владину уредбу за коју каже да је "издата преко ноћи".



Према измењеној владиној уредби, управљање седамнаест јавних простора пребачено је са градског савета ​​Будимпеште, којим управља опозиција, на централни 5. кварт, у коме Фидес има власт. Карачоњ је критиковао владу што је усредсредила своје напоре на законске промене уместо да се бави проблемом рекордно високе инфлације, растућих цена хране и милионима грађана који су забринути због рачуна за комуналије.


Пети будимпештански округ је раније саопштио да ће, према владиној уредби измењеној 25. јула, управљати са 17 јавних површина у главном граду „тако да ће смањити задатке којима управља градско веће, а тиме и трошкове“. Они кажу да у том процесу неће бити никаквих преноса имовине или промена власништва. Критичари администрације градоначелника Карачонија из редова Фидеса оптужили су град за лоше управљање одређеним трговима и јавним просторима у центру мађарске престонице.

bottom of page