top of page

Влада оснива нову граничну службу

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је у данашњем говору у парламенту да је министру унутрашњих послова дао налог да до септембра успостави потпуно нови орган у полицији, који би био искључиво одговоран за заштиту граница.



Као одговор на излагање вође екстремне деснице Ласла Тороцкаија, лидера посланичке групе Наш дом, Виктор Орбан је саопштио да је министру унутрашњих послова Шандору Пинтеру дао мандат да за два месеца успостави нове полицијске снаге које ће се бавити проблемима миграције. Ново тело је у оквиру полиције, али неће бити састављено од редовних полицајаца или војника, већ ће се искључивобавити заштитом граница.”


"Неодрживо је да се мађарски војници користе за заштиту границе уместо за обуку, током рата у суседној држави", рекао је мађарски премијер и додао да би требало разрешити и полицајце који дежурају на граници, "јер имају много посла, а и одвојени су од породица". Независна гранична полиција у Мађарској је укинута 2007. године и од тада је полиција надлежна за овакве задатте.


Истовремено, генерални секретар НАТО-а Столтенберг говорио је о јачању граница. Он је рекао да ће борбена готовост на источним границама алијансе, посебно у балтичким државама, бити повећана на нивоу бригаде. Према плановима, чланице ће преместити више оружја на исток и распоредити трупе за одбрану тог подручја. Столтенберг је такође рекао да ће НАТО повећати број својих снага високе спремности, на више од 300.000.

bottom of page