top of page

Влада планира улагање у здравство

Мађарска ће потрошити велики део фонда Европске уније за опоравак од корона вируса на развој здравства, рекао је Гергељ Гуљаш, шеф Кабинета премијера.


У интервјуу државном Радио Кошуту, Гуљаш је изјавио да је премијер Виктор Орбан у петак разговарао са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и да су се саговорници, између осталог, дотакли планова Мађарске у вези са фондом ЕУ за опоравак: "Госпођа фон дер Лајен има јасну слику ситуације и зна да ће Мађарска средства користити на транспарентан начин", рекао је.


Мађарска ће прва поднети своје планове за коришћење више од 2.500 милијарди форинти (6,9 милијарди евра) на које има право из фонда, рекао је Гуљаш. Планови неће обухватити 3.300 милијарди форинти кредитне линије, укључене у план опоравка, додао је он. Влада ће та средства искористити за побољшање здравственог система, односно за подизање квалитета здравствене заштите широм земље, рекао је он.


Споменуо је такође и пројекте чији је циљ смањење емисије угљендиоксида, подстицаје за високо образовање и прелазак на тзв. кружну економију. Мађарска, како је истакао, не би желела да се план опоравка жртвује због "премијерских амбиција градоначелника Будимпеште": "Влада је спремна да се ангажује на свим конструктивним предлозима ако постоји могућност компромиса са градом. Међутим, ако град изложи своје примедбе на међународну сцену, то ће бити знак да желе да изразе своје неслагање ради неслагања, уместо да прихвате компромис", рекао је Гуљаш.


Такође је напоменуо да је Орбан на разговорима у Бриселу предложио да ЕУ треба да усвоји стратегију односа са Русијом и Кином: "Сарадња са Русијом треба да буде заснована на јасним принципима, с тим што је економска сарадња неопходна, понајвише због недостатка различитих енергетских ресурса“, цитирао је Гуљаш речи мађарског премијера.

bottom of page