top of page

Влада подстиче запошљавање Украјинаца

Мађарска влада ће пружити подршку послодавцима који запошљавају украјинске избеглице и обезбеђују им дуготрајно пребивалиште уз могућност превоза, саопштено је из кабинета премијера Орбана.


Како је на Фејсбуку објавио шеф дипломатије Петер Сијарто, послодавци који желе да запосле Украјинце добијаће месечно 60.000 форинти (160 евра) за сваког запосленог и додатних 12.000 форинти (32 евра) за свако дете.


Министар је рекао да у наредном периоду треба очекивати додатне таласе миграната: „Ми Мађари смо потпуно спремни да прими-мо већи број избеглица“, рекао је он.


Могућности за посао биће понуђене онима који планирају да остану у Мађарској на дужи период „јер у Мађарској градимо друштво засновано на раду, што је очигледно био успешан подухват“. Избеглице које бораве дуже време такође имају сопствени интерес, да нађу посао уместо да живе од бенефиција, додао је он.


Оно што би могло бити препрека масовнијем запошљавању придошлица из Украјине је мађарски језик, јер је руски, односно украјински језик у Мађарској традиционално непопуларан, али се просечан Мађар не може похвалити ни знањем осталих светских језика. С озбиром на то, треба очекивати да ће у пракси предност при запошљавању имати припадници мађарске мањине у Украјини.

bottom of page