top of page

Влада покренула нови економски програм

Мађарска Влада покреће нови програм подршке оним предузећима која се обавежу да ће уложити најмање 560 милиона форинти (1,6 милиона евра) у очување радних места, имајући у виду пандемију корона вируса, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто.



У видео снимку објављеном на Фејсбуку, министар је рекао да је Европска комисија охрабрила Мађарску, тако да је она спремна да финансијски помаже фирмама које инвестирају у нова радна места.


- Поновно покретање економије захтева смањење пореске бирократије. Пријаве за финансирање могу се поднети од следеће недеље, до краја септембра, а и инвестиције се морају реализовати у наредне две године. Износ подршке може достићи и до 50 одсто износа инвестиције - рекао је Сијарто, и навео пример да је реч 280 милиона форинти у случају инвестиције од 560 милиона.


Према његовим речима, Мађарска је успешно окончала прву фазу својих мера против епидемије, и то ону која укључује одбрану у оквиру система здравствене заштите. Он додаје да је влада спремна да се бори и у другој фази, која подразумева одбрану економије, у сарадњи са мађарским предузећима и грађанима. Циљ тог програма, како је рекао, јесте помоћ компанијама да одрже пословање и створе нова радна места.


bottom of page