top of page

Влада: Пратимо „необичности" у Словачкој

Мађарска влада помно прати неуобичајене догађаје у унутрашњој политици Словачке, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто за МТИ. Он је додао да се "према извештајима штампе, улажу напори да се опозициони лидер стави иза решетака, што захтева већу пажњу него иначе”.


Роберт Фицо, бивши премијер Словачке

Словачка национална криминалистичка агенција НАКА покренула је поступак против Роберта Фица, бившег премијера и садашњег лидера опозиционих Социјалдемократа (Смер-СД) и његовог бившег министра унутрашњих послова Роберта Калинака због сумње да су основали "криминалну групу" и "подржали злостављање".


Фицо је на конференцији за новинаре у суботу рекао да су оптужбе неосноване и политички мотивисане, док је премијер Едуард Хегер изразио је наду да је одлука о подизању оптужнице против Фица и Kалинака поткрепљена доказима.


Фицо је посланик опозиционих социјалдемократа у парламенту, а полиција још није затражила укидање његовог имунитета. Према речима њиховог адвоката, Фицо и Kалинак сматрају да су оптужбе против њих политички мотивисане.


Хегерова коалициона влада је борбу против корупције означила као кључно политичко питање. Од њеног формирања после избора 2020. године, један број високих званичника, полицајаца, судија, тужилаца, политичара и пословних људи оптужен је за корупцију и друга кривична дела.


Фицо, који се сматра популистичким политичарем, био је премијер од 2006. до 2010. и од 2012. до 2018. године. Оставку је поднео после убиства истраживачког новинара Јана Kуцијака и његове веренице Мартине Kушнирове. Kуцијак је у време убиства истраживао корупцију у влади, а убиства су довела до масовних уличних протеста и политичке кризе која је резултирала падом владе.

bottom of page