top of page

Влада продужава важење ванредних мера

Мађарска влада је пронашла начине да прошири своје ванредне мере које се односе на корона вирус, а које би ускоро истекле без парламентарног консензуса, изјавио је данас шеф кабинета премијера Орбана, Гергељ Гуљаш.

Говорећи на редовној конференцији за штампу, Гергељ Гуљаш је рекао да ће владине мере предузете због корона вируса ускоро истећи, а да њихово продужење за још две недеље спада у надлежност парламента. Влада је зато затражила од управе универзитета и школа да наложе да те установе и даље буду затворене, до званичне одлуке парламента следеће недеље, рекао је Гуљаш и предложио да се обуставе рада наставе и у обдаништима и вртићима. Мере против епидемије корона вируса коштаће неколико стотина милијарди форинти, али су ти ресурси доступни из централне благајне, рекао је Гуљаш и додао да ситуација у Мађарској није ни приближно лоша као у већини земаља Европе, "јер је влада предузела све потребне мере много раније".


"Међутим, број заражених би могао да порасте у наредним данима и недељама. Створени су сви услови за контролу епидемије и здравствени систем је спреман да обради највећи могући број пацијената", рекао је он и захвалио се здравственом особљу, као и свима онима који спроводе законе, додавши да успех превентивних мера зависи од њихових напора. Мађарска тренутно има 2.500 респиратора, а влада улаже напоре да повећа тај број, рекао је Гуљаш и додао да је у току процес куповине опреме из иностранства, али није могао да потврди када ће она стићи. Што се тиче саме болести, шеф кабинета премијера рекао је да 80-90 посто пацијената нема симптоме, али да има оних којима је потребна хоспитализација. "Ово је обично секундарна болест која постаје летална због неког другог примарног проблема", додао је он. Што се тиче економије, Гуљаш је рекао да влада ради на обезбеђивању функционисања привреде и очувању радних места. Осврнуо се и на недавно уведени мораторијум на отплату потрошачких и привредних кредита, као и на друге погодности које је одобрила влада.

bottom of page