top of page

Влада: У догледној будућности нема алтернативе руском гасу

Мађарска жели да види детаље предлога Европске уније о санкцијама на увоз руске нафте и гаса пре него што одлучи да ли ће блокирати или не тај предлог, изјавио је данас Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера Виктора Орбана.



- Желели бисмо да видимо какве су врсте предлога на столу и да ли постоји алтернатива за замену ресурса који стижу из Русије - рекао је Гуљаш на питање новинара да ли ће Мађарска ставити вето на санкције ЕУ за руску нафту и гас.


Он је додао да што се тиче увоза гаса, у догледној будућности не постоји таква алтернатива.


- Не само мађарска, већ и немачка економија би биле уништене и склизнуле у дубоку рецесију без руског гаса, тако да је свака дебата о томе, или моралисање, бесмислено. Ни по питању нафте ситуација није битно повољнија, али ту има више алтернатива - навео је Гуљаш.


Мађарска покрива око 80 посто својих потреба за гасом и 65 процената потреба за нафтом увозом из Русије, при чему МОЛ-ове рафинерије у Сазаломбати и у Братислави, у Словачкој, тренутно претежно прерађују руску нафту. Гуљаш је рекао да ће бити потребно неколико месеци или до годину дана и стотине милијарди форинти да се МОЛ-ове рафинерије прилагоде како би могле да прерађују неруску нафту.


- Потребне су нам одговорне одлуке ако тражимо да се уводе било какве санкције. Мора да нам се покаже одакле можемо да увозимо дате енергенте, у којим количинама... и ко ће то платити. То данас не можемо да видимо и зато би било неодговорно говорити о овим додатним санкцијама - закључио је Гуљаш.


Русија је највећи европски снабдевач нафтом са уделом од 26 посто у увозу нафте у ЕУ 2020. године. Санкције на гас се сматрају последњим средством у пакету потенцијалних енергетских мера ЕУ према Русији, због зависноти Европе од тог енергента за индустријску употребу и грејање домаћинстава.


Гуљаш је на данашњем брифингу за медије такође саопштио да би мађарска влада могла да уведе ванредне порезе у одређеним секторима, не износећи детаље, напоменувши да о томе још није одлучивано.

bottom of page