top of page

Влада узвраћа удрарац говорљивом судији

Мађарски судија који је критиковао Орбанову владу у интервјуу за Гардијан и изразио забринутост због пристрасности правосуђа, оптужен је у провладиној штампи за "изрицање спорних пресуда у прошлости".



Виши судија Централног окружног суда у Пешти Чаба Вашвари, оптужио је мађарску владу да „стално прекорачује своја овлашћења" и да утиче на судове, објавио је Гардијан у недељу. Вашвари, који је и портпарол Националног савета судства, рекао је за британски либерални лист да су он и његове колеге „сведоци покушаја спољног и унутрашњег мешања” већ неколико година.


Он се такође жалио и на недостатак транспарентности у именовањима судија које је извршио председник Националне канцеларије за правосуђе, додао је Гардијан.


Вашваријева изјава је одмах изазвала критике у Мађарској, јер "није стандардно и политички је упитно да судија даје политичке изјаве, посебно у страној штампи". Конзервативни дневник Мађар немзет подсетио је да се Вашвари "годинама бори против владе и правосудне структуре".


Лист је такође скренуо пажњу на "нешто о чему судија једва да жели да разговара". Наиме, Мађар немзет је приметио да је одељак о Вашваријевој умешаности у догађаје из 2006. избрисан из његовог чланка на Википедији, прошле године. Према обрисаном – и до сада, делимично враћеном тексту – Вашвари је донео арбитражне одлуке након нереда 2006. против тадашње владе коју су водили социјалисти: „Данијела Дукана, који је био претучен од стране полиције, Вашвари је осудио на две и по године затвора због напада на службено лице, иако је тужилаштво тражило само једну годину затвора за напад. Дукан је такође осуђен на другом степену и изгубио је тужбу за одштету против полиције. У другом случају, међутим, Апелациони суд у Будимпешти му је досудио казну од 2 милиона форинти. Други демонстранти које је Вашвари осудио рехабилитовани су према Закону о поништењу који је ступио на снагу 2013", наводи мађарски провладин девник.


„Последњих година, Вашвари, који је говорио у либералним медијима, није морао да одговара на непријатна питања о својим одлукама из 2006. године, већ је намерно прећутао ове теме. Чини се да Вашвари брине само за владавину права када Мађарска има десничарску владу“, додао је Мађар немзет.

bottom of page