top of page

Влада: Још немамо добили дозволу да ублажмо ембарго

Када је реч о увођењу санкција ЕУ против Русије, Мађарска придаје примарни значај безбедности свог снабдевања енергијом, рекао је званичник министарства иновација и технологије након што је у понедељак присуствовао ванредном састанку Савета за енергетику у Бриселу.



Атила Штајнер је рекао да одлука Русије да искључи гас Пољској и Бугарској неће утицати на снабдевање Мађарске, а земља добија руски гас у складу са својим уговором. Гас тече кроз Бугарску ка Мађарској, напоменуо је он, додајући да је то кључно за гарантовање снабдевања.


Штајнер је рекао члановима Енергетског савета да је Мађарска у последњих неколико година предузела велика улагања у своју гасну мрежу, градећи прекограничне интерконекторе. Али друге земље чланице и треће земље су потребне да би се обезбедили неопходни ресурси гаса, рекао је он.


Такође је истакао да су мађарски капацитети за складиштење гаса међу највећима у региону. У међувремену, снабдевање Мађарске сировом нафтом је континуирано, рекао је Штајнер и додао да су домаће рафинерије Мађарске усмерене на руску нафту, тако да се залихе морају одржавати.


Иако су земље у региону последњих година много улагале у алтернативне изворе, зависност од руске енергије је и даље велика, рекао је он, додајући да ће бити питање година када ће такве инвестиције донети озбиљније алтернативне изворе енергије.


Извјештаји указују на то да би Мађарска и Словачка могле бити искључене из ембарга ЕУ на нафту, с обзиром на њихову посебну ситуацију, али Мађарска још није добила одговарајући предлог у писаној форми, додао је Штајнер.

bottom of page