top of page

Владика Лукијан и Зорица Јурковић Ембер добитници високих одликовања Србије

На свечаности приређеној у београдској Палати Србија, поводом Видовдана, председник Републике Александар Вучић уручио је висока државна одликовања заслужним појединцима и представницима институција. Међу награђенима су и епископ будимски Лукијан и Зорица Јурковић Ембер, из Мађарске.



На Видовдан су наши преци на Косову пољу бранили цивилизацију и културу, исконске, данас би рекли европске, а свакако српске вредности, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић, додајући да је Видовдан и наша голгота, и васркснуће, морално и духовно.


На свечаности, на којој је уручио видовданска одликовања заслужнима, председник је поручио да већ вековима сваког 28. јуна одговарамо на иста питања - да ли славимо победу или пораз, јунаштво или узалудну жртву, издају или једини могући избор.


„Од генерације до генерације, од политике до политике, одговори се мењају, међусобно се потиру, чцине какофонију симбола и смисла различитих верзија историје, заборављајући да историја може да буде само једна”, рекао је Вучић.


Како је навео, због те чињенице, због те јединствене и једне историје, жели, не да пружи коначне одговоре, јер њих нећемо наћи, већ да каже колико је овај датум важан и колико значи за опстанак државе и будућност нације.


„Видовдан је много више од питања и одговора, најважнији знак и симбол на националном небу, оном испод којег се окупљамо и тражимо разлог и начин да постојимо. Путоказ је, звезда чији сјај пратимо… без њега уз историју каква је била наша одавно бисмо се утпилии у друге народ веће, или расули на ситна племена”, указао је председник.


Како је рекао, уз Видовдан и захваљујући њему нашли смо све што чини нацију постојаном, што јој омогућава трајање - и култ у који верујемо и адреналин који нам омогућава да се супротставимо опасности и напор за изградњу свог дома и вечну инспирацију да идемо даље.


„Увек је, баш на Видован кроз историју, спрски народ имао прилику да све види. За нас је Видовдан најпрецизнији начин мерења времена”, поручио је Вучић, додајуцих да га је владика Николај описао речима да је: „Видовдан наша народна голгота, а у истро време наше васкрсење, духовно и морално. Оно је зауставило морално распадање српског народа, дала нам галерију витеза вере, поштења и пожртвовања, која вреди више од галериј емермерних кипова направљених у мирно доба од народа који нису имали своје Косово”.


Вучић је поручио да су наши преци на Косову пољу бранили цивилизацију, културу, исконске вредности, који би неки данас назвали европске, али свакако српске вредности, а не „за малена царство”, пренео је Танјуг.


„Видовдан је идеал и морална вертикала, на њега се позивају Доситеј, Вук и Његош у жељи да обједине српство”, рекао је Вучић.


Медаљу за храброст, орден Милоша Обилића добили су ватрогасци спасиоци из Зајечара који су спасили од смрти трогодишње дете које је упало у шахт, млађи водник Саша Лалић и млађи водник Андрија Трифуновић. Добитници Златне медаље за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима су: Мариза дос Реис Нунес, португалска певачица, Андреа Бочели, италијански оперски певач.


Затим, медаљу су добили Марк Валдер, генерални директор компаније "Рингијер АГ", Анђелка Влаисављевић, директорка и власница продукцијске куће "Working progres", Зоран Вапа, председник Националног савета за културу и члан националне комисије за обнову Хиландара, Далибор Китановић, председник културно-уметничког друштва Српски вез из Куманова у Северној Македонији.


Добитници Златне медаље за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима су и Слободан Деспот, преводилац и уметник, Радован Влаховић, књижевник и оснивач и директор Банатског културног центра, Зорица Јурковић Ембер, директорка Културног и медијског центра "Српски венац" Будимпеште и професор драмске културе у српском образовном центру "Никола Тесла" у Будимпешти, Драган Мартиновић, сликар, Братислав Анђелковић, народни сликар, Предраг Ђаковић, академски сликар, Младен Јагушт, диригент.



Добитници Ордена Карађорђеве звезде трећег степена су: Фудбалски клуб Раднички из Сремске Митровице, Дечје позориште Суботица, Јавна библиотека Дољевац, британски глумац Рејф Фајнс.


Добитници Ордена Карађорђеве звезде другог степена су: Редитељи Егон Савин и Љубиша Ристић, глумац Милош Биковић, бивши фудбалер и прослављени тренер Велибор Бора Милутиновић, Светислав Кари Пешић, кошаркашки тренер и актуелни селектор, бивши југословенски и српски фудбалер и актуелни селектор репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси.


Орден Карађорђеве звезде првог степена уручен је академику Василију Крестићу, историчару, академику Светиславу Божићу, композитору, Лукијану Пантелићу, епископу будимском и администратору Епархије темишварске, новинарки Љиљани Смајловић, Словачкој евангеличкој цркви аугзбуршке вероисповести поводом 100 година у Србији, као и Гимназији у Чачку поводом 185 година рада.


Бивши јапански премијер Шинзо Абе одликован орденом Републике Србије на ленти због очувања пријатељских односа и побољшања односа две земље.

bottom of page