top of page

Власник мађарске порно индустрије купио универзитет у Секешфехервару

Први човек мађарске порно индустрије и трећи на листи најбогатијих Мађара, Ђерђ Гаћан (György Gattyán), купио је Универзитет "Јанош Кодолањи" (Kodolányi János) у Секешфехервару (Székesfehérvár), па је његова фирма тиме постала власник ове установе. Гаћан је бивши студент тог универзитета, а у јавности је познат по својим веб страницама које пласирају искључиво порнографске садржаје.



Према вести објављеној на веб страници Универзитета "Јанош Кодолањи", Сенат те институције потписао је купопродајни уговор са луксембуршком компанијом Docler Holding, чији је власник Ђерђ Гаћан. Та одлука је донета 11. марта и то једногласно, а објављена је 24. марта. До сада је једини власник акција био универзитетски Туристички центар, а због ванредних мера које држава предузима у циљу сузбијања корона вируса, уговор још није озваничен. Форбес је проценио да је богатство такозваног „мађарског порно краља“ 245 милијарди форинти (691 милион евра). Његов Docler Holding је главна фирма од неколико компанија у власништву овог предузетника, а недавно је њено пословање проширено и на Сједињене Америчке Државе.


Мађарски медији писали су о томе да је Гаћан недавно успео да избегне плаћање пореза, јер је Европски суд правде био на његовој страни приликом спора са мађарском државом. Национална пореска управа НАВ је, наиме, имала намеру да од њега наплати 20 милијарди форинти (64.516.000 евра), али је у томе спречена одлуком споменутог суда.

bottom of page