top of page

Водафон у Мађарској мења власника

Водафон група постигла је договор о продаји своје мађарске подружнице за 1,8 милијарди евра, укључујући дуг, у оквиру плана британске телекомуникационе компаније да ублажи посрнуло пословање.



Споразум о продаји је склопљен с предузећем 4иГ Паблик из Будимпеште и мађарским државним холдингом Kорвинус, саопштио је Водафон, јавља Блумберг.


Kомпаније планирају да заврше аквизицију до краја године, а продаја не укључује Водафоново предузеће за ИТ и пословну подршку, ВОИС. Спајањем са 4иГ настаће друга по величини компанија у сектору мобилне и фиксне комуникације у Мађарској, наводи се у саопштењу компаније.


То је у складу с владином стратегијом о стварању „националног лидера у ИKТ сектору“, рекао је главни извршни директор Водафона Ник Рид. Држава планира да преузме 49 посто удела у имовини преко Kорвинуса, док ће ИТ и телекомуникациона компанија 4иГ, која се ослања на државне уговоре, добити преосталих 51 проценат.


Влада планира да ову имовину означи стратешки важном, навео је министар за економски развој Мартон Нађ у саопштењу. То значи да ова куповина неће бити предмет одобрења тржишног регулатора. Водафон има око три милиона корисника мобилне телефоније и 738.000 корисника фиксног широкопојасног приступа у Мађарској, према наводима компаније.


Мада је подружница Водафона у Мађарској једна од мањих јединица у међународној мрежи те групе, ова продаја илуструје настојања генералног директора Рида да поједностави пословање, укључујући и продају Водафонових операција на Новом Зеланду, на Малти и у Kатару.


Kомпанија је такође издвојила своје мобилне торњеве у засебну инфраструктурну јединицу и консолидовала имовину у Африци у своју подружницу Водаком. Рид је навео да жели такође да консолидује Водафон на кључним тржиштима као што су Италија, Велика Британија и Португалија.

bottom of page