top of page

Војска обучава потенцијалне астронауте

Пробним летовима авионима Грипен у ваздушној бази мађарског Ратног ваздухопловства у Кечкемету, испитивани су ефекти убрзања (G-loading) код кандидата за астронауте државног програма Хунор, пренео је новински портал Индекс.



Оршоља Ференц, владин комесар за свемирска истраживања, рекла је да је тим кандидата за будуће мађарске астронауте сужен на четворицу, од којих ће на крају актуелног процеса испитивања бити изабрани они који ће летети у свемир, али да ће више информација о њима јавности бити доступно до краја овог месеца.


Министар одбране Криштоф Салај-Бобровнички, написао је на свом Фејсбук профилу да је поносан што су кандидате за астронауте тестирале мађарске одбрамбене снаге.


„Данас је стратешко и безбедносно питање да ли држава има приступ свемирској технологији. У случају руско-украјинског сукоба, можемо јасно видети да се чак и оружани сукоб може усмеравати на основу података којима су приступиле зараћене стране. Већина ових података долази из свемира“, написао је он.


Конкурс за избор другог по реду астронаута кога Мађарска планира да пошаље у свемир, расписан је почетком прошле године, након чега је од 240 пристиглих пријава начињен ужи избор од 100 кандидата. Међу одабранима је, како је тада саопштено, било 86 мушкараца и 14 жена, а одабир ће бити вршен на основу физичких, психолошких и професионалних критеријума, у складу са политиком Европске свемирске агенције (ЕСА), рекла је Оршоља Ференц.


Паралелно са поступком селекције, у току је и одабир техничке опреме коју је развила Мађарска, а такође и припрема експеримената који ће бити изведени у свемиру.


Петер Стараи, државни секретар за безбедносну политику, каже да је влада усвојила прву свемирску стратегију земље 2021. године, која укључује слање астронаута у свемирску мисију као приоритет. „Након процеса селекције, може се очекивати да ће мађарски астронаут бити послат у мисију на Међународну свемирску станицу у првој половини 2024. године“, рекао је он.


Програм вредан 100 милиона америчких долара као још један приоритет дефинише подршку развоју домаћег сектора науке и индустрије. Први мађарски астронаут који послат у свемир, био је Берталан Фаркаш, 1980. године.


bottom of page