top of page

Вучић одликовао Орбана

Председник Србије Александар Вучић састао се данас пре подне са премијером Мађарске Виктором Орбаном. Вучић је свог госта из Мађарске срдачно дочекао испред здања на Андрићевом венцу.



"Добро дошао, драги пријатељу! Радујем се нашем сусрету и разговору, који је заснован на медусобном разумевању и поверењу, али и на пријатељству које смо изградили током вишегодишње сарадње", написао је Вучић на инстаграму.


По завршетку састанка, Вучић je Орбану уручиo Орден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље. Вучић је рекао да му је велика част и задовољство да одликује премијера Мађарске, највишим орденом који Србија има и додељује.


„Са великим поносом констатујем да одликовање додељујем великом и искреном пријатељу Србије, за изузетна достигнућа, у развоју пријатељских и братских односа Србије и Мађарске. Хвала вам на снажном доприносу у унапређењу билатералне сарадње Србије и Мађарске, која је у сталном успону, и сада на највишем стадијуму у модерној историји”, рекао је Вучић.


Председник Србије је рекао да је веома захвалан мађарским пријатељима на подршци коју у свакој прилици пружа Србији, на њеном путу ка ЕУ и по свим важним регионалним питањима, посебно у билатералној сарадњи.


„Грађани Србије истински цене такве пријатеље и такве комшије”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, одлука правих пријатеља је да подржавају једни друге, а посебно у тешким тренуцима.


„Ви сте то радили у моментима када је лакше било то не учинити. Зато, будите сигурни да ће Мађарска увек моћи да рачуна на пријатељство и подршку Србије. Хвала вам што увек имате на уму добробит грађана Србије”, рекао је Вучић.


Додао је да су резултати досадашњих заједничких залагања импресивни обавезују нас да наставимо да негујемо пријатељство и да јачамо односе две земље.

Захвалио је Орбану што је допринео стварању најближих односа Срба и Мађара у Србији, уз захвалност нашим мађарским пријатељима, држављанима Србије, пре свих председнику Савеза војвођанских Мађара Иштвану Пастору.


„Хвала што сте нас спајали, уверени да пријатељство и миром можемо да градимо будућност. Хвала што сте у ова тешка времена, у овим месецима, када сви гледају себе, смогли снаге да помогнете Србији да обезбедимо сигурнију, топлију зиму и будућност за грађане”, рекао је Вучић.


Додао је да зна да би Орбан и без ордена који му је уручио, радио на добробит интереса две земље, али ће ово одликовање увек бити подсетник за мађарски народ и све наше пријатеље.


„А, од Сибињанин Јанка и Корвина нисмо имали већег пријатеља од Вас. Хвала Вам”, рекао је Вучић.


Након тога, одржани су разговори и јавна обраћања председника Србије и мађарског премијера. У згради Председништва Србије, одржани су и билатерални састанци министара двеју земаља. Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић састала се са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом, док је министар финансија Синиша Мали разговарао са министром за економски развој Мађарске Мартоном Нађом.

bottom of page