top of page

Гаспром не гарантује испоруку Европи

Руски Гаспром поручио је купцима у Европи да не може да гарантује снабдевање гасом због „ванредних” околности, наводи се у саопштењу руске државне гасне компаније.



У писму датираном на 14. јул, за које британска агениција Ројтерс наводи да је у њега имала увид, пише да од тога дана „више силе” утичу на снабдевање. Додаје се да је то стандардна формулација у пословним уговорима што подразумева екстремне околности које странку ослобадају њених законских обавеза.


Ројтерс додаје да Гаспом није имао коментар, док је највећи немачки увозник руског гаса Унипер био међу купцима који су рекли да су добили писмо и ту тврдњу формално је одбацио као неоправдану. РВЕ, највећи немачки произвођач електричне енергије и још један увозник руског гаса, такође је саопштио да је добио обавештење о вишој сили, али се уздржао од било каквог коментара.


Трговачки извор, који је тражио да остане анониман због осетљивости овог питања, рекао да се „виша сила” односи на гасовод Северни ток 1, главни пут снабдевања до Немачке и њеног окружења. Наводи се да су протоци кроз цевовод равни нули јер је гасовод подвргнут режиму годишњег одржавања које је почело 11. јула и требало би да се заврши у четвртак.


Ројтерс наводи се да се Европа плаши да би Москва могла да обустави испоруку гаса као вид одмазде за санкције уведене Русији због рата у Украјини, што би појачало енергетску кризу због које би регион могао да буде доведен у рецесију.

bottom of page