top of page

"Гаспром поуздан партнер Мађарске"

Мађарски министар спољних послова Петар Сијарто рекао је данас да је руски енергетски гигант “Гаспром” поуздан партнер и да је руска страна саопштила да ће испоручити све уговорене количине гаса Мађарској чак и у случају техничких проблема са северним и западним рутама испоруке.



– По питању позданости “Гаспрома” морамо се ослонити на искуство. До сада је “Гаспром” био поуздан према Мађарској. Треба нагласити да уговорена количина свакодневно стиже дуж јужне руте – истакао је Сијарто.


Додао је да не треба рачунати на то да ће “Гаспром” искључити довод и да Мађарска неће добијати гас, мада је и то реална могућност. Нешто раније Сијарто је изјавио да је са “Гаспромом” потписан споразум према којем од 1. септембра иде додатних 5,8 милиона метара кубног гаса преко “Турског тока” и Србије.


Мађарска и “Гаспром” потписали су у септембру прошле године уговоре за испоруку 4,5 милијарди метара кубних гаса годишње у наредних 15 година од којих 3,5 милијарди метара кубних долази рутом кроз Србију, а милијарду из Аустрије.

bottom of page