top of page

Гаспром почео испоруке гаса Мађарској

Руски Гаспром почео је данас да испоручује гас Мађарској, гасоводом Балкански ток, који је наставак Турског тока, у складу са дугорочним уговором потписаним 27. септембра.


Гасовод Балкански ток иде преко територије Србије, а министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин су јуче свечано пустили у рад гасни интерконектор у близини Сегедина, чиме је северни српски сусед повезан на овај цевовод. Из Гаспром холдинга је раније саопштено да су с Мађарском потписана два уговора о укупној количини испорука до 4,5 милијарди кубних метара гаса годишње, а рок трајања сваког уговора је 15 година. Гаспром је прошле године испоручио Мађарској 8,6 милијарди кубних метара гаса, што је друга највећа количина у последњих 12 година.

У међувремену, Кијев је изразио разочарење због новог мађарско-руског уговора и саопштио да ће се обратити Европску комисију (ЕК) ради процене усклађености тог споразума са европским енергетским законодавством. Из Европске комисије су навели да ће испитати могуће последице новог дугорочног уговора између Мађарске и Гаспрома.

Како се наводи у информацији Гаспрома, испоруке гаса новом рутом омогућене су захваљујући новом гасоводу који је изградио ФГСЗ у Мађарској, као и завршетку продужења гасног транспортног система у Бугарској и Србији, где су оператери Булгартрансгас ЕАД и новосадски Гастранс изградили и компресорске станице.

Гасовод Турски ток, који се протеже од Русије до Турске преко Црног мора, има капацитет од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње и намењен за снабдевање гасом Турске и земаља јужне и југоисточне Европе, додаје се у информацији Гаспрома.

bottom of page