top of page

Гаталица бојкотује књижевни конкурс НИН-а

Директорка Службеног гласника Јелена Триван рекла је данас да је та издавачка кућа подржала одлуку писца Александра Гаталице да његов нови роман Двадесет пети сат не буде у такмичењу за НИН-ову награду.


„Има пуну подршку да више не аплицира на месту на коме је на известан начин дискриминисан”, рекла је Триванова одговарајући на новинарско питање о Гаталичиној одлуци, на конференцији за новинаре поводом књиге „Транс Балкан” аутора Александра Црногорца.


Јелена Триван је подсетила да је Гаталица био добитник НИН-ове награде за роман „Велики рат” (2012), док његова претходна књига „Последњи аргонаут” (2018) и поред кандидатуре Службеног гласника није ушао ни у најшири избор, иако је „за то потребно само да испуните форму романа”.


„Шта је узрок томе да он буде на такав начин кажњен, не знам”, рекла је Триванова. Према њеним речима, Гаталица је претходно о својој одлуци питао за сагласност Службени гласник, као свог издавача, јер је био „изразио сумње у кредибилитет жирија и начина на који се одлучује”.


Гаталица је недавно саопштио да је састав НИН-овог жирија у коме су Теофил Панчић, Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић, у „више наврата оценио као некомпетентан”. Писац је навео да не види могућност да им нови роман понуди „на читање у овим условима”.


„Двадесет пети сат” је недавно објављени девети роман Гаталице, који је са сваким од претходних осам био у НИН-овој конкуренцији још од 1995, два пута је био у најужем избору 1995. и 2008. године, да би награду добио за „Велики рат”.


„Надам се бољим временима за српску књижевност и за НИН-ову награду. Надам се да ће роман 'Двадесет пети сат' наћи своје читаоце и без препоруке ове награде”, закључио је Гаталица.

bottom of page