top of page

Годишњица ослобођења Београда

Државном церемонијом на Спомен гробљу ослободилаца Београда, обележена је 78. годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату. Церемонију је предводила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић.



Поред министарке Кисић, венце су положили министар спољних послова Никола Селаковић, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, представници дипломатског кора међу којима и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко, представници СУБНОР-а, удружења грађана...


Венце су положили и на споменик „Вечна ватра” и Споменик црвеноармејцу, а након тога уписали су се у Спомен-књигу: "Нека је вечна слава и хвала бесмртним ослободиоцима слободарског Београда 1944. године. Живео Београд! Живела слобода! Живела Србија!”, написао је министар Селаковић.


Гробље ослободилаца Београда 1944. је спомен-гробље посвећено југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда, октобра 1944. године. Отворено је 20. октобра 1954. године поводом десетогодишњице ослобођења, а на њему је сахрањено 1.395 бораца НОВ и ПОЈ и 818 бораца Црвене армије. Гробље представља први меморијални комплекс изграђен у Београду, након завршетка Другог светског рата, пренео је Танјуг.

Од отварања 1954. године, на гробљу се сваког 20. октобра полажу венци поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, као и 9. маја поводом Дана победе на фашизмом.

bottom of page