top of page

Годишњица смрти краља Милана

У фрушкогорском манастиру Крушедол обележенa је 121 година од смрти краља Милана Обреновића. Организатор државне церемоније била је Влада Републике Србије.


Поводом 121. годишњице смрти краља Милана Обреновића, деле-гација Министарства одбране и Вој-ске Србије положила је венац на његову гробницу у манастиру Крушедол на Фрушкој Гори. Венце су положили представници Покра-јинског секретаријата за културу и информисање АП Војводине и Општине Ириг.


Државну церемонију предводио је Миодраг Капор, државни секретар у Министарству за рад , запошљавање, борачка и социјална питања, који је током свог обраћања говорио о животу краља Милана Обреновића, али је искористио прилику и да нагласи колико је важно да се историја памти, а традиција негује.


Краљ Милан владао је Србијом од 1868. до 1889. године. Током његове владавине Србија је стекла међународно признање на Берлинском конгресу 1878. године. Преминуо је у Бечу 11. фебруара 1901. у 47 години живота, од тешке упале плућа. Сахрањен је манастиру Крушедол, поред књегиње Љубице.


Краљ Милан Обреновић је током своје владавине преживео четири атентата. Наследио га је син Александар Обреновић, последњи владар из лозе Обреновића, који је убијен у мајском преврату.

bottom of page