top of page

Град блокирао владин грађевински пројекат у парку Варошлигет

Скупштина Будимпеште забранила је сваку даљу градњу у оквиру Лигет пројекта, који подразумева планове за изградњу комплекса музеја у Градском парку "Варош лигет". Забрана коју је предложио градоначелник Гергељ Карачоњ има за циљ „спречавање трајних промена у највећем градском парку и омогућавање да он и убудуће има досадашњу функцију“.



Чаба Хорват, шеф посланичке групе социјалиста (МСП) у Скупштини града, рекао је да није одговорено на "бројна питања која се тичу пројекта Лигет". Инсистирао је на томе да није јасно „шта тачно треба да се гради и где“. Након што се та питања реше и добију јасни одговори, социјалисти ће предложити укидање забране, додао је.


Марта В. Насаљи из странке Парбесед, која је и начелница првог градског округа, рекла је да је пројекат „до сада парк третирао као градилиште" и да се „нико није био питан о досадашњим грађевинским активностима", рекла је она и додала да ће забрана градње бити у служби заштите зелених површина.


Градоначелних Карачоњ је констатовао да град и влада имају потпуно супротне ставове око Лигет пројекта и додао да у садашњим околностима не види начин да се постигне консензус.


Градска Скупштина је, иначе, 5. новембра прошле године начелно ускратила подршку свим сегментима Лигет пројекта, који тада још нису били у изградњи, укључујући и нову Националну галерију. Тада је одлучено је да се Градски парк додатно уреди и задржи своју примарну функцију.

bottom of page