top of page

Градоначелник отказао разговоре с владом

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ, отказао је наставак разговора с владом, који је био планиран за наредни уторак у оквиру будимпештанског Савета за развој, саопштио је државни секретар у Кабинету мађарског премијера Балаж Фирјеш.



Коментаришући отказивање састанка, Фирјеш је рекао је да су ставови страна учесница у разговорима били усаглашени по многим питањима и да је коначни дневни ред договорен.


- Али Карачоњ је изненада отказао састанак, без предлагања новог датума одржавања. То значи да је дијалог између управе престонице и централне владе отказан, односно одложен за неодређено време - додао је.


Фирјеш каже да је влада намеравала да нађе решење за обнову градског Ланчаног моста, у договору са градским руководством. Влада је обећала 6 милијарди форинти (17,4 милиона евра) на име финансирања пројекта обнове, али би желела да добије одговоре на питања која се тичу стања моста, рекао је овај функционер.


Влада је, према његовим речима, отворена за расправу и о другим предлозима који се односе на инвестиције, као и о професионалним и политичким питањима у вези финансирања града. Савет за развој Будимпеште би требало да одржати састанак пре летње паузе и прославе Дана Светог Иштвана, како би се нашло решење за забрињавајућу ситуацију у којој је сада Ланчани мост, додао је Фирјеш.


Карачоњ је у међувремену изјавио да је његова канцеларија отказала састанак будимпештанског Савета за развој и да је о тој одлуци лично информисао Гергеља Гуљаша, шефа Кабинета премијера. Разлог за отказивање, према његовим речима, јесте то што нацрт буџета за 2021. годину одузима огромна финансијска средства градској управи, стварајући тако неизвесност у погледу развоја и пословања главног града.


- Састанак који је заказан за 10. јун са министром унутрашњих послова, на предлог Асоцијације локалних самоуправа, могао би бити погодан за разматрање ове неодрживе ситуације - каже се у саопштењу градоначелника.



bottom of page