top of page

Градоначелници о „лажним“ разговорима

"Влада је започела лажне разговоре са партнерима које је сама одабрала, у вези са коришћењем средстава за опоравак од корона вируса, пристиглим од Европске уније", каже градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ, коме се придружује још неколико његових колега из Централне Европе.


Карачоњ је путем Фејсбука саопштио да је европски програм од 7 милијарди евра усмерен на помоћ државама чланицама не само да се опораве од дубоке економске кризе изазване пандемијом корона вируса, већ и да инвестирају у прогресивне и неопходне пројекте који подстичу одрживост, социјалну правду и дигитализацију.


"У том циљу, владе треба да сарађују са општинама, фокусирајући се на локалне аспекте. Међутим, мађарска влада занемарује градове са опозиционим руководством, попут Будимпеште, као партнере у расподели средстава из европских фондова. Зато смо забринути да би будућност Мађарске, судбина милиона мађарских грађана могла бити жртвована у политичкој игри Виктора Орбана", истакао је у својој објави, коју је потписао заједно са градоначелницима Братиславе, Прага и Варшаве.


У изјави је изражена забринутост да се „националне владе у неколико држава чланица клоне значајних консултација са локалним владама“.


„Преговори у неколико земаља су само симболични. У вези са расподелом средстава суштинских разговора практично нема“, каже се у изјави. Градоначелници су позвали владе држава чланица ЕУ да поштују правила која регулишу механизам опоравка блока, а такође су позвали и Европску комисију да обезбеди поштовање тих прописа.


bottom of page