top of page

Гувернер тражи мере против инфлације

Инфлација се мора смањити што је брже могуће и трајно, упозорава гувернер Мађарске народне банке (МНБ) Ђерђ Матолчи. Он најављује да ће МНБ користити сва средства да одржи стабилност цена.



Брзо и одрживо смањење инфлације могло би утрти пут нижим каматним стопама, како би се подржала интензивна транзиција зеленог раста, чиме би се помогло земљи да надокнади заостатак на одржив начин, рекао је Ђерђ Матолчи, гувернер Мађарске народне банке, након разговора са Чабом Балажем Ригом, председником Агениције за заштиту конкуренције (ГВХ).


Матолчи је нагласио да ће МНБ употребити сва средства да обнови и одржи стабилност цена. Он је поздравио чињеницу да је ГВХ савезник централне банке у борби против инфлације, јер ГВХ може користити алате надзора конкуренције да подржи бржу обнову стабилности цена и очување финансијске стабилности.


Гувернер сматра да је брзо смањење инфлације питање од националног стратешког интереса, јер тренутна висока инфлација значајно смањује куповну моћ, обезвређује штедњу и отежава израчунавање инвестиција што, како каже, негативно утиче на генерални пут раста Мађарске.

bottom of page