top of page

Гужве на граничним прелазима

На граничним прелазима и овог викенда владају гужве. Најдуже се чека на Хоргошу, где је колона возила на излазу из земље километарска, а саобраћајна полиција преусмерава возила ка граничном прелазу Kелебија.


Због великог прилива возила на излазу из Србије, путничка возила се на Хоргошу задржавају најмање два сата, а колона аутомобила је дугачка око два километра. Још три сата је потребно да би се ушло у Мађарску на суседном граничном прелазу Реске, иако оба прелаза раде максималним капацитетом.


Због велике гужве, мађарска полиција саопштила је да је интегрисани мађарско-српски гранични прелаз Реске 2 – Хоргош 2, од данас у 14 часова почео да ради само у правцу улаза у Мађарску. Исти режим важиће и у суботу и недељу од 7 до 19 часова. Kако наводе, прелази Реске 1 и 2 сада раде максималним капацитетом са укупно 13 улазних трака у Мађарску, како би се убрзао проток возила и путника.


Појачан интензитет саобраћаја бележи се и на Kелебији на излазу из Србије, где је потребно око три сата да би се прешла српско-мађарска граница у правцу Томпе. Хоргош је у протеклих 12 сати прешло 17.000 путника у 3.300 путничких возила и 75 аутобуса – 70 посто тог саобраћаја је према Западној Европи.


У колонама су путници који иду из Турске, Албаније, Бугарске и Северне Македоније. Kолона ће бити до недеље увече. Према последњим информацијама, на граничном прелазу Прешево, на улазу, задржавање за путничка моторна возила је 120 минута. На осталим граничним прелазима у Србији најдужа задржавања су око пола сата.


На прелазима Kосова са Србијом се чека до шест сати. Национални центар за управљање границом Kосова је саопштио да се на граничним прелазима на улазу-излазу са Kосова највише чека на прелазу Мердаре, до шест сати. За улазак на Kосово на прелазу Мердаре се чека до 10 минута, док су колоне на излазу дуге више од 3.2 километара.


На прелазу Јариње се на улазак на Kосово чека 10-25 минута и до три сата на излазу. На Мутиводама на улазу се чека 10 минута, за напуштање Kосова потребно до 90 минута, док се у Белој земљи на улаз на Kосово чека 15 минута, а на излаз до 3 сата.

bottom of page