top of page

Гуљаш: До европског јединства заштитом националних интереса

Европски идентитет може постојати само кроз националне идентитете, а европско јединство се може постићи само поштовањем националних интереса, рекао је министар у кабинету премијера Гергељ Гуљаш, у интервјуу за АТВ.



Гуљаш је истакао да се мађарска влада залаже за владавину права и очување националне разноликости у Бриселу и сматра да се са разликама у мишљењима мора живети.


У бројним идеолошким, политичким и културним дебатама, западноевропске владе имају различите ставове, али Мађарска није усамљена по тим питањима, чак и ако је у супротности са европским мејнстримом, додао је он, наглашавајући важност компромиса. Он је додао да мађарска страна тражи договор и даје предлоге пре било каквог вета и као пример навео да је прихватила 18 милијарди евра помоћи Украјини и глобални минимални порез, након што је добила гаранције да неће морати да повећава порезе и доприноси новом задуживању ЕУ.


Министар је то рекао да би сама ЕУ била губитник ако би ускратила средства својим државама чланицама без договора и да нису оштећене првенствено Мађарска или Пољска, већ Европска комисија. Према Гуљашу, Комисија је ускратила средства због политичког притиска Европског парламента, чији су представници створили лажну слику о Мађарској, а чији мађарски посланици из опозиционих партија "проводе време клеветајући своју матичну земљу за нето месечну плату од 6 милиона форинти (15.000 евра).


Како је нагласио Гуљаш, већ је добијено 130 милијарди форинти (324 милиона евра) из фондова ЕУ, као аванс за седмогодишњи буџет ЕУ, што је 1,5 одсто укупног новца на који Мађарска има право.


Он се сложио са изјавом мађарске председнице Каталин Новак да плате наставника не могу да зависе од фондова ЕУ или економске ситуације у Мађарској. Влада се слаже са наставницима да мало зарађују, али темпо повећања плата ипак зависи од фондова ЕУ. За веће непосредно повећање, заиста су нам потребни ресурси на које Мађарска има право из ЕУ, додао је он.


Институције Европске уније, по њему, морају да извуку закључак да државе чланице нису службеници Комисије или руководства Савета, већ је ситуација супротна. Фокус на фебруарском самиту ЕУ биће на санкцијама Русији и њиховом продужењу, пошто оне истичу 31. јануара, подсетио је Гуљаш и додао да, ако Мађарска добије изузећа која је до сада имала, то је у интересу настојања ЕУ да одржи европско јединство, што значи да ће премијер Виктор Орбан вероватно гласати за продужење санкција.


Гуљаш је такође рекао да ће следеће године морати да се потроши више од 2.600 милијарди форинти (6,4 милијарде евра) за одржавање смањења режијских трошкова и плаћање рачуна за енергију у јавном сектору. Он је такође истакао да је Влада повећала циљни дефицит у буџету за 2023. са 3,5 на 3,9 одсто како би задржала резове, а општине ће добити 80 милијарди форинти (199 милиона евра) за растерећење рачуна за комуналне услуге.


Министар је рекао и да је политика замрзавања цена усмерена управо на смањење инфлације, а Влада то види као јасну кочницу инфлације. Он је додао да ће 2023. бити најтежа, са ратом који бесни у суседству, ценама енергената који ће нагло расти, а ковид-19 неће потпуно нестати.

bottom of page