top of page

Гуљаш: Мађарска очекује извињење Туска

Мађарска очекује извињење Доналда Туска, председника Европске народне партије, због раније изречених критика на рачун владе у Будимпешти, изјавио је шеф Кабинета премијера Виктора Орбана, министар Гергељ Гуљаш.



Гуљаш је на конференцији за штампу додао да мађарска влада тражи Тусково извињење због ставова изнетих након што је Европска комисија оценила да мере Будимпеште у вези са корона вирусом треба да буду у складу са европским вредностима и правом. Шеф премијеровог кабинета је подсетио да је комесарка ЕУ Вера Јурова у среду „још једном јасно ставила до знања да су мере мађарске владе у складу са правом, прописима и уговорима ЕУ“.Он је додао да је „посебно жалосно то што Туск унутар ЕПП-а подстиче хистерију око Мађарске“.


Говорећи о новом пакету антивирусних мера мађарске владе, Гуљаш је рекао да ће школе у Мађарској остати затворене до краја маја, а више од 500 рание планираних програма биће отказано до 15. августа. За сада остају на снази рестрикције уведене у Будимпешти, где је забележен и највећи број оболелих од корона вируса. Мађарски премијер Виктор Орбан објавио је јуче да ће наредне недеље поједине рестрикције бити ублажене, али само у унутрашњости земље.

bottom of page