top of page

Гуљаш о односима Мађарске и Украјине

Шеф кабинета премијера Мађарске Гергељ Гуљаш, рекао је на Генералној скупштини Реформатске цркве у украјинском Закарпатју, да Мађарска жели да буде пријатељ Украјине, али да "постоји нешто што то те напоре данас чини прилично тешким".



Гуљаш истиче да је етничка заједница Мађара у Закарпатју у веома тешком положају и да Мађарска, када помаже сународике у том региону, уједно помаже и Украјини.


„Не поштујући међународно право, Русија је напала свог суседа који се херојски бранио. Мађарска осуђује агресију и дивимо се свим војницима који се боре за свој дом и слободу“, додао је он.


Гуљаш је напоменуо да је Мађарска дочекала више од милион украјинских избеглица и одао признање институцијама етничких Мађара у Закарпатју за бригу о људима који беже из ратних зона.


Хуманитарна помоћ коју је Мађарска упутила од почетка рата износи више од 31 милијарду форинти (80 милиона евра), док су добротворне организације испоручиле 3.500 тона донација, у вредности од преко 8 милијарди форинти (20,4 милиона евра) Украјини, рекао је он.


"Тежњу Мађарске да буде пријатељ Украјине данас отежавају намерни неспоразуми и кораци којима се крше права етничке мађарске заједнице. Док Украјина протестује због кршења њеног суверенитета и међународног права, није у реду занемарити основна права и међународне норме које утичу на етничке мањине на њеној територији“, рекао је он.


Гуљаш додаје да Мађари, који се боре под заставом Украјине, заслужују да их у тој земљи третирају као сопствене, равноправне грађане.

bottom of page