top of page

Да ли ковид изазива стерилитет?

Истраживачи с Универзитета за науку и технологију Хуаџонг у Вухану траже да се ураде хитна истраживања о дугорочним последицама ковида-19 на плодност мушкараца због појаве многобројних доказа о смањеној покретљивости сперматозоида, њиховом мањем броју и оштећењу тестиса.


– Сматрамо да је потребно хитно праћење стања мушких пацијената заражених вирусом корона током опоравка – изјавили су микробиолог Ју Тијан и репродуктивни биолог Ликјан Џоу.


САРС ков 2, вирус који узрокује болест ковид 19, улази у људско тело путем ензима који је присутан у бројним виталним органима, укључујући плућа, срце, бубреге и црева. То их оставља подложнима значајним оштећењима јер се вирус ту настани и почиње неконтролисано да се умножава. Рецептор ензима налази се у респираторном, дигестивном, циркулацијском, неуролошком и потенцијално чак и у мушком репродуктивном систему, пише „Спутњик”.


Научници сматрају да потенцијални штетни ефекти вируса корона на плодност мушкараца прете да униште човечанство и након што се пандемија заврши. Прелиминарне студије утврдиле су присуство вируса у узорцима сперме пацијената оболелих од ковид 19. Истраживачи с немачког и иранског универзитета извештавају о директним доказима о оштећењу тестиса након инфекције короном. Они су открили маркере упале у узорцима ткива 84 пацијента с ковид 19 од укупно 189 узорака.


Тимови су тестирали квалитет сперме и тражили знаке оксидативног стреса код пацијената. Открили су да су упала и ћелијски стрес двоструко јачи код оболелих од ковид 19 од контролне групе.


Забрињавајуће је да су сперматозоиди заражених пацијената три пута спорији, а такође и сам број сперматозоида био је драматично нижи.


– Ови ефекти на ћелије сперме повезани су с нижим квалитетом сперме и смањеним потенцијалом плодности. Иако су ови ефекти показали тенденцију да се временом побољшају, они су остали значајно повећани код пацијената с короном, а размера ових промена, такође, повезана је с тежином болести – казао је лидер тима истраживача Бехзад Хајизадех Малеки.


Ако се ови налази потврде и поткрепе додатним истраживањима, то прети да се усагласи с постојећим кризама плодности у многим западним земљама.


Професор др Александар Вуксановић, уролог Клинике за урологију Клиничког центра Србије, каже да је проблем с мушким инфертилитетом све већи с годинама. На то утичу стил живота, стрес, исхрана, штетни утицај средине...


– И вирусна инфекција, колико видимо, захвата читаве системе органа, па и репродуктивни не би били поштеђени. Наравно, немамо дефинитивне одговоре јер је много тога око ковид инфекције још увек непознато. Многе колеге у свету примећују да постоји реперкусија на репродуктивни систем. Али за дефинитивне закључке, да ли се то дешава или не, и ако је тачно, требало би утврдити да ли су промене пролазне или су у питању трајна оштећења. Потребне су добро дизајниране студије и дуготрајне контроле. Такође, морамо проучавати пацијенте с анализама пре и након прележане ковид инфекције. Идеално би било имати мултицентричне међународне студије. За сада немамо дефинитивне резултате и можемо само наслућивати евентуалне трендове – додаје др Вуксановић.


Нешто другачије мишљење има уролог професор др Александар Милошевић. Он за наш лист напомиње да иако смо више од годину дана у контакту с вирусом – и даље не знамо његове последице.


– Ми још не знамо да ли неке последице за 10–15 година могу да имају млади момци који теже оболе од короне. Не треба заборавити да се дешавало да они који прележе заушке могу да имају проблем са стерилитетом. Вирусне инфекције могу да доведу до смањења покретљивости сперматозоида. Корона улази у организам преко плућа јер је капљична инфекција, па прелази у крв и има ефекат на све органе у телу. Зато мислим да и ковид сигурно има негативно деловање на тестисе – каже др Милошевић.


У априлу прошле године објављена је прва студија у једном угледном америчком часопису, која испитује присуство короне у семеној течности. Анализирана је семена течност код 34 мушкарца оболела од ковида 19 с блажом клиничком сликом. Тада је гинеколог др Милан Миленковић за наш лист објаснио да је анализа урађена у просеку 31 дан после постављене дијагнозе короне.


– Концентрација и број сперматозоида нису анализирани у овој студији. Знамо одраније да вирусне инфекције и повишена телесна температура код мушкараца могу довести до привременог смањеног броја и концентрације сперматозоида, али да дугорочно то нема утицај на фертилитет мушкарца. Додатне одговоре даће нам и студије које ће анализирати присуство вируса у вагиналном секрету и лабораторијским медијумима (течности) који се користе у обради јајних ћелија и ембриона у ИВФ лабораторијама –закључио је др Миленковић.

bottom of page