top of page

"Да ли су санкције једина политика ЕУ?"

Европски политичари који критикују члана Председништва БиХ Милорада Додика никада до сада се нису срели с њим, нити са њим разговарали да би могли да разумеју његове ставове, поручио је данас шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто након разговора са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем у Будимпешти.


“Сви који интерпретирају Додикове речи треба да разговарају с њим да би након тога формирали своја мишљења. Посебно би било добро када европска спољна политика не би била сведена на три речи - санкције, санкције, санкције, што се у протеклом периоду показало неефикасним”, поручио је Сијарто.


Сијарто је напоменуо да Мађарска живи у суседству Западног Балкана и нажалост, има лоша искуства, па јој је тачно позната разлика између стања када је мир и спокојство у региону и када није.


“Можда они који су географски далеко од ових простора, у мањој мери осећају значај тога и можда зато спречавају интеграцију Србије у ЕУ, али и они морају да схвате да је из угла безбедности целе Европе, мир и стабилност на Западном Балкану од одлучујућег значаја”, рекао је Сијарто.


Због тога сматра да би његове колеге са Запада требало више да разговарају ''са руководиоцима Западног Балкана'': “И, овде је важан везник - са руководиоцима, а не да говоре о њима. Они европски политичари који сада говоре о Милораду Додику, никад до сада се нису срели с њим или сигурно нису разговарали с њим да би могли да разумеју његове ставове”, уверен је Сијатро.


Подсетивши да је премијер Орбан отишао у Бањалуку, каже да би то требало да учине и европски лидери пре него што прете санкцијама: “Да оду и разговарају и да разумеју какву позицију заузима Додик и да на основу тога створе своје ставове”, додао је Сијарто.


Он је истакао да Дејтонски споразум свакако треба поштовати, што је и став Мађарске, наводећи да приликом посете Бањалуци, међу Додиковим ставовима није било ничега што би имао ефекат дестабилизације, већ су они били у складу са поштовањем међународних обавеза.


На питање о утицају кризе у БиХ на ситуацију у целом региону, као у вези са појединим изјавама Милорада Додика, Селаковић је рекао да је Додик у својим изјавама рекао да се не залаже за сецесију, већ да се бори за очување надлежности РС, као једног од два равноправна ентитета у БиХ.


Министар Селаковић је рекао да, имајући у виду да између Србије и РС постоји Споразум о специјалним и паралелним везама, а с обзиром да у РС, једном од ентитета БиХ, убедљивом већином живе Срби, свакако да је Србији изузетно важно да се очувању мир и стабилност у БиХ, РС и целом региону.


Он је захвалио мађарском премијеру Орбану, министру Сијарту, али и комесару за проширење ЕУ Оливеру Вархеију, који је ових дана у БиХ, на, разумевању за проблем у БиХ и сталну спремност да се у оваквим ситуацијама саслушају све стране.


То је оно што је од суштинске важности за стицање праве и реалне слике о стању ствари на терену, нагласио је Селаковић. Он је истакао да је позиција Србије јасна и недвосмислена, јер Србија на првом месту као главни циљ деловања у региону види очување мира и стабилности.


"Без мира и стабилности у овом делу Европе, нема мира и стабилности у читавој Европи, нити економског развоја. И један од разлога зашто се толико залажемо и реформишемо наше друштво на путу европских интеграција је у томе што су европске интеграције постале проверени историјски рецепт за очување мира и стабилности", рекао је Селаковић.


Додао је да Србија поштује територијални интегритет БиХ, Дејтонски мировни споразум и дејтонску БиХ, што је, каже, рецепт који је успео: "Ми 26 година после потписивања нисмо имали ниједну безбедносну кризу, споразум је сачувао мир, зато што је поставио рецепт који почива на три конститутивна народа, два ентитета и једној држави".


Он је поручио да, ако је некоме жеља да се Дејтонски споразум мења, то је могуће али уз консензус три народа и оба ентитета: „Зато је степен разумевања који показује званична Будимпешта за своје јужно суседство важно и показује пример другима како да приступе томе“.


Поручивши да одлуке наметнуте са стране нису добре у 21. веку, Селаковић је навео и да је несумњиво могуће да дође до евентуалног утицаја кризе у БиХ на читав регион, због чега је још важније да се само кроз дијалог свих страна, Бошњака, Хрвата и Срба, дође до решења.


„Србија добро зна колико је сецесионизам опасна појава и наставићемо да озбиљно водимо рачуна о свим потезима, да ни у ком случају на провокације не одговарамо неозбиљно, већ конструктивно“, рекао је Селаковић.

bottom of page