top of page

Да ли је вирус на КиМ спојио неспојиво?

Поводом сусрета градоначелника северног и јужног дела Косовске Митровице, Горана Ракића и Агима Бахтирија, Би-Би-Си пише да је он био готово „немогућа мисија”, да су се размењивале тешке речи и оштре поруке, али су се потом за недељу дана најпре састали на мосту који спаја подељени град, па потом обавили и телефонске консултације.



Слика дијалога двојице градоначелника представља нову реалност на Косову, оцењује Би-Би-Си и додаје: „Ово је време када не треба да се делимо по националности, вери или политичком опредељењу, јер ни коронавирус не познаје те разлике”, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, а Сами Ука из приштинског министарства здравља указује да је реч о пандемији, да коронавирус не препознаје политичке разлике ни границе и да зато „морамо сви заједно да се боримо”, преноси Танјуг.

Ипак, Србија и Косово неке ствари настављају да раде одвојено, попут евиденције обављених анализа у лабораторијама у Београду и Приштини, наводи Би-Би-Си. Институт за јавно здравље Косова 6. априла бележи 165 регистрованих случајева, три преминула и 24 опорављена пацијента на територији Косова.

Кризни штаб у северном делу Косовске Митровице саопштио је 6. априла да је регистровао 33 случаја заразе и једног преминулог пацијента у општинама са српском већином. Док је комуникација Београда и Приштине двосмерна, у јавност се и даље шаљу одвојени подаци о броју умрлих, заражених и опорављених пацијената, наводи Би-Би-Си.

„Ми свакодневно водимо евиденцију о броју новооболелих у већински српским срединама, а Приштина води своје евиденције о зараженима у албанским срединама. Међутим, ми немамо начина да проверимо у коликој мери су информације Приштине поуздане”, каже Ђурић и наводи да је са Приштином постојала комуникација.

„Приштина је у појединим срединама помогла да се наши грађани тестирају, као што смо и ми њима помогли да камиони са основним животним намирницама стигну и у албанске средине на Косову”, истиче Ђурић.

Он указује да изазов пред нама намеће потребу да се свакодневно решавају проблеми који искрсавају, попут преласка санитета и пацијената преко административне линије или допремања лекова и медицинског материјала.

bottom of page